נחשף המכתב שצוותו של הנשיא אובמה מתכוון לשלוח לאירן בתקווה לצנן את המתיחות מול המדינה, ואולי לפתוח את הדרך לשיחות ישירות בין שתי המדינות - כך מפרסם הבוקר עיתון הגרדיאן הבריטי.
המחווה הסימבולית מצד אובמה נועדה להפשיר את יחסי טהרן -וושינגטון, ועשויה לסמן לנשיא האירני כי ארצות הברית לא מתכוונת לחתור תחת הממשל הקיים באירן.
מחלקת המדינה האמריקנית ואנשיו של אובמה עובדים על ניסוח המכתב, מאז שאובמה נבחר בארבעה בנובמבר, והוא מנוסח כמכתב תגובה למכתב הברכות ששלח לו אחמדינג'אד. הדיפלומטים בוושינגטון ניסחו לפחות שלוש דוגמאות של המכתב, שבכולם נכתב כי וושינגטון אינה מתכוונת להפיל את המשטר האיסלאמי-שיעי, אבל מחפשת שינוי בהתנהגות הממשל בטהרן.
המכתב אינו מופנה לנשיא האירני ישירות, אלא לעם האירני. השם על המעטפה הוא שמו של המנהיג הרוחני של אירן, האייטולה עלי חמנאי. על פי מזכירת המדינה החדשה, הילרי קלינטון, המכתב מהווה חלק מהמדיניות החדשה של ארצות הברית במזרח התיכון. בראיון שהעניק לרשת הטלוויזיה אל-ערבייה, הנשיא אובמה העביר את ההרגשה שהוא מתכוון לנהל מדיניות יותר סלחנית מול הממשל האירני. אולם למרות שרוח המכתב היא ידידותית, מופיעים בו מספר מסרים לא ידידותיים כלל, כמו קריאה של ארה"ב למנהיגי אירן להפסיק את התמיכה בטרור.
באירן דורשים "התנצלות אמריקנית"
אחמדינג'אד הגיב אמש לשינוי הטון מצד וושינגטון, ואמר כי הוא מצפה לשינוי במדיניות האמריקנית כלפי אירן. נשיא אירן הוסיף כי הוא רוצה לקבל "התנצלות אמריקנית" על מדיניותו של הנשיא הקודם בוושינגטון. דובר הממשל האירני אמר אמש כי מדינתו לא מתכוונת לוותר על שאיפותיה הגרעיניות.
עיתונאים בטהרן אומרים כי המשטר האירני יחפש במכתב מוושינגטון סימנים להפסקת הסנקציות הכלכליות נגד המדינה. "מכתב כזה יעלה מחלוקות במערכת הממשל האירני, יש כאן הרבה קיצונים שלא רוצים לראות יחסים נורמלים בין עם ארצות הברית", אומרים בטהרן, "כדי להתקרב לאירן הם צריכים לשלוח מסר ברור שהם לא מתכוונים להפיל את המשטר".
עוד על פי מידע שהגיע למערכת עיתון הגרדיאן, דניס רוס ימונה כשליח מיוחד של הממשל האמריקני לנושא אירן. רוס, שהיה שליחו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון למזרח התיכון, יהיה אחראי לשיח היומיומי מול טהראן. עיתון אירני שמזוהה עם המשטר בטהרן כינה בעבר את רוס "לוביסט ציוני".