אם תאכלו בלילה לא תשמינו, כובע לא יציל אתכם מהצטננות וכדור נגד כאב ראש לא יעביר את ה"האנג אובר" שלכם. מחקר חדש שמתפרסם לקראת חגי החורף (חנוכה היהודי וחג המולד הנוצרי) מפריך את כל המיתוסים שקשורים לחגים, למאכלי החג ולחורף.
רבים מאזרחי העולם חוגגים את חגי החורף בשתייה מרובה, באכילת מאכלים מתוקים ועתירי שומן, תוך שהם מנסים להגן על עצמם מהקור החודר. כדי להתמודד עם כל הצדדים השליליים שיש למנהגי החגים, אנחנו מגייסים 1001 עצות. אבל רובן, מתברר, פשוט לא נכונות.
המחקר שפרסמו ד"ר רייצ'ל וורמאן ואהרון קארול מאוניברסיטת אינדיאנה בארצות הברית בירחון הרפואי הבריטי טוען, למשל, שארוחות בשעת לילה מאוחרת, כמו אלה שמקובלות לעיתים בחגים, לא משמינות יותר מארוחה בשעה אחרת של היום. הדעה הרווחת נובעת מההנחה שבשעות הלילה, כשאנחנו ישנים, הגוף שלנו לא שורף קלוריות. אבל החוקרים מציגים מחקר שוודי שקובע כי אנשים שמנים אוכלים בעיקר בשעות היום.
ואם חשבתם שאכילת מאכלים עתירי סוכר (מי אמר סופגניות?) יגרום לילדים שלכם להיות היפר-אקטיביים – אפשר להירגע. החוקרים קובעים כי אין קשר בין אכילת סוכר להיפר-אקטיביות. גם מחקרים שנערכו בהשתתפות ילדים שמוגדרים היפר-אקטיביים לא מראים שום קשר בין התנהגות הילדים לכמות הסוכר שאכלו.
לאבד את הראש
ומי שישתו עדלאידע בחג הזה וינסו להתאושש למחרת בבוקר מכאבי הראש הנוראיים ("חמרמורת" – בעברית), יכולים כבר מעכשיו לוותר על הכדורים נגד כאב ראש ועל תרופות הסבתא (בננה, מנטה ומים). המחקר קובע כי ל"האנג אובר" אין מרפא אפקטיבי.
ועוד מיתוס חורפי שהגיע הזמן לנפץ: חשוב לחבוש כובע מחמם בחורף כי רוב חום הגוף נפלט דרך הראש. החוקרים מאינדיאנה אפילו מצאו בצי האמריקאי נוהל בו נכתב שרצוי לכסות את הראש בקור מפני שהראש מאבד 40–45 אחוזים מחום הגוף. אבל זה לא נכון.
על פי המחקר שערכו המדענים מאינדיאנה, אין שום דבר מיוחד בראש שגורם לאיבוד החום. למעשה כל חלק בגוף שלא מכוסה מאבד את חום הגוף – אם זה הראש או הרגל. אולי האמונה שהראש מאבד חום נמצאת רק בראש.
ומיתוס אחרון: יותר אנשים מתאבדים בחגים בגלל הבדידות והדיכאון. אבל גם זה לא נכון. מרבית המתאבדים דווקא שמים את נפשם בכפם דווקא בחודשי הקיץ.