כשהצבא הרוסי הגיע לשטחים הדרומיים של חצי האי קרים - זו כבר היתה כניסה על קרקע של מלחמה הסברתית מתמשכת. רוסיה הוציאה סכומים נכבדים על תעמולה אנטי-אירופית בחודשים האחרונים, כשברוב אמצעי התקשורת הרוסים שהפגינו בקייב תוארו כניאו-נאצים ופאשיסטים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הבולט במסע התעלומה הזה היה העיתונאי המקורב לפוטין, דמיטרי קיסלוב, ששב והדגיש כי מדובר בהפלת שלטון שאינה לגיטימית בידי קבוצה של קיצונים, שמאחוריה עומדים גורמים מערביים.
כשהתעמולה הושרשה היטב בתודעה של תושבי חצי האי קרים, שם משודרים הערוצים הרוסיים, הפרלמנט במוסקבה אישר את הכנסת הכוחות לאוקראינה - זאת למרות שהטענה לפגיעה בתושבים הפרו-רוסים באוקראינה, התבררה כחסרת בסיס עובדתי בשטח.
במקביל, גורלה של כל דעה הנוגדת את האג'נדה הרוסית היה לרדת מהמסכים. "בקרים שורר שקט, אבל השלטונות גנבו כל כך הרבה, שהם חוששים מהפלת השלטון", אמר אחד המרואיינים לטלוויזיה הרוסית. הוא נקטע מיד, ירד מהאוויר, והמגישה התנצלה על "איכות הקו".
פעם בכו באודסה, פעם בחרקוב
בהפגנות הפרו-רוסיות שהתקיימו בימים האחרונים, בכמה מערי מזרח אוקראינה, התברר שמאות המפגינים קיבלו חיזוק משחקנים טובים. קבוצה של נשים נדדה בין הערים האוקראיניות, בכל מקום הן הזדהו כתושבות העיר, שחוששות מהשלטון החדש שמאיים על חייהם, וקראו לפוטין לסייע להן. פעם הן בכו כתושבות אודסה, ופעם כתושבות חרקוב.
אל מול מסע ההסברה הרוסי, גם באוקראינה דאגו לנהל הסברה ,מסוג אחר ובכל השפות. בסדרה של ריאיונות, שהגיעו לידי ערוץ הכנסת בסיוע הפעיל חברתי איליה סוקולוב, נציגי הקהילה היהודית בקייב ניסו להסביר בשפה העברית, שאין קשר בין עליית השלטון החדש לגילויי האנטישמיות במדינה.
"אנחנו רוצים שהמדינה שלנו תהייה עשירה ומשגשגת. יש כאן גם רוסים, גם אוקראינים וגם יהודים", אומרת אחת מנציגות הקהילה היהודית של קייב בריאיון. פעיל יהודי אחר מספר כי הוא מכיר רופא יהודי שהיה מהיום הראשון בהפגנות, וחבש כיפה כל הזמן, מבלי שהופעלה נגדו אלימות כלשהי.
המפגינים אף פתחו אתר אינטרנט בשם stopfake.org, על מנת לרכז שם את כל "זיופי העובדות", לדבריהם. בינתיים , לפחות לפי הדעה הרווחת בעולם המערבי, נראה כי הדיפלומטיה האוקראינית ניצחה. עכשיו כל שנותר לאוקראינים הוא לקוות שקייב תשמור על הקו הזה גם בטווח הארוך.