גוברת המתיחות בין וושינגטון למוסקבה בעקבות המשבר המחריף באוקראינה: נשיא ארצות הברית ברק אובמה תקף הערב (ג') את ההתערבות הרוסית והדגיש: "ישנה סברה חזקה שפעולותיה של רוסיה מפרות את החוק הבינלאומי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"נראה שהנשיא פוטין מחזיק בסט אחר של עורכי דין, שמציעים פרשנויות אחרות למעשים של ארצו - אך אני לא חושב שהוא משטה באף אחד", המשיך אובמה בקו התקיף במהלך דברים שנשא בבית ספר בוושינגטון.
הנשיא אובמה דחה את הטענות לפיהן ההתערבות הרוסית באוקראינה משקפת חוכמה אסטרטגית: "הפעולות משקפות את העובדה שמדינות שכנות לרוסיה מודאגות מאוד וחשדניות בנוגע לסוג כזה של התערבות". לדברי אובמה, המדיניות של מוסקבה רק תגדיל את המרחק בין רוסיה לבין אותן מדינות שכנות.
"וושינגטון פועלת בחוסר אחריות"
"לאוקראינה יש את האפשרות לחבור למערב ולחבור לרוסיה, כל עוד אף אחד מהצדדים לא מתערב בהחלטות השייכות לעם באוקראינה", הדגיש אובמה. "ארה"ב עומדת מאחורי העיקרון שמדינה ריבונית ואנשים עצמאיים מסוגלים לקבל בעצמם החלטות הנוגעות לחייהם. מר פוטין יכול לזרוק מילים רבות לאוויר, אך העובדות על הקרקע מצביעות על כך שאינו דוגל בעיקרון זה".
מנגד הבהירו הערב במוסקבה כי רוסיה תיאלץ להגיב אם ארצות הברית תטיל עליה סנקציות. "כמו תמיד במצבים כאלה, שנגרמים עקב פעולות נמהרות וחסרות אחריות של וושינגטון, אנו מדגישים: לא מדובר בבחירה שלנו", מסר דובר משרד החוץ הרוסי אלכסנדר לוקשביץ'.
"הסברנו פעמים רבות לאמריקנים מדוע סנקציות חד צדדיות אינן מתאימות לסטנדרטים של יחסים מתורבתים בין מדינות", הוסיף. לוקשביץ' לא פירט באילו צעדים תנקוט מוסקבה בתגובה למהלך האמריקני, אך אמר כי התגובה הרוסית לא בהכרח תשקף את הסנקציות האמריקניות.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהגיע אתמול לקייב, גינה היום את מה שהוא כינה "מעשה התוקפנות" של רוסיה. לדברי קרי, מוסקבה שהשתלטה על חצי האי קרים, מחפש עילה לפלוש לחלקים נוספים של אוקראינה.
פוטין: לא ננקוט בפעולה צבאית, בינתיים
מוקדם יותר היום כינס נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסיבת עיתונאים מיוחדת, ובה התייחס לפלישת חייליו לחצי האי קרים. פוטין הבהיר כי בשלב זה אין בכוונתו לפעול צבאית נגד אוקראינה, שאותה הגדיר "מדינה אחות". "התרחשה במדינה הפיכה בלתי חוקית", הסביר את העילה לפעולות האחרונות.
פוטין טען כי נשיא אוקראינה המודח ויקטור ינוקוביץ' הסכים לערוך בחירות ולא הפעיל כוח נגד האופוזיציה, דבר שהפך את המחאה למיותרת. "הממשל הנוכחי פגע בפעולות שלו ביציבות האזור, הם פגעו בעצמם בעצמאות המדינה", הדגיש הנשיא שנמצא במוקד הסערה הבינלאומית. "הבעיות באוקראינה קשות, האנשים שם רוצים שינוי ואני מבין את זה. השינויים צריכים להיעשות על פי חוק".
"ההפיכה באוקראינה נגד ינוקוביץ' נוגדת את החוקה, זו הפיכה לכל דבר", הדגיש נשיא רוסיה. "אפשר להחליף נשיא שהוא מת, מתפטר או מודח - אף אחד מאלה לא קרה באוקראינה. ינוקוביץ' נבחר כחוק וזו הסיבה שלדעתי הרשויות באוקראינה ביצעו הפיכה נגד החוקה. זה לא קורה בשום מקום אחר בעולם. אנחנו רואים במספר אזורים באוקראינה גילויי קיצוניות, פאשיזם ואף אנטישמיות, נעשים מעשי זוועה במדינה".