"המשטר מנצל לרעה את המצב". בני סדר בימי (צילום: ארכיון)
"המשטר מנצל לרעה את המצב". בני סדר בימי | צילום: ארכיון

לצד בית העלמין היהודי של קהילת ורסאי, ברחוב הראשי של הפרבר הפריזאי האלגנטי, עומד בית האחוזה הגדול, מרופט משהו, שבו חי כבר 32 שנה גולה פוליטי מאובטח. מדובר באבו אל-חסן בני סדר, הנשיא הנבחר הראשון אי פעם של אירן, הנשיא הראשון של הרפובליקה האסלאמית שכונן חומייני. הוא בוגר בתי הכלא של השאה שניהל יותר משנה את ייצוב המהפכה האסלאמית, עד שהודח ונמלט ונעשה אויב מושבע של עמיתיו מאז. בפעם הראשונה, הוא ניאות לשוחח עם טלוויזיה ישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני ביקרתי בקבר אסתר המלכה ומרדכי היהודי בהמדאן", סיפר בני סדר בריאיון לחדשות 2. "הקבר נמצא בכניסה לשכונת היהודים". כיום, נהוג לומר באירן שמרדכי ואסתר הם האחראים לשואה הראשונה בהיסטוריה. אבל בני סדר טוען אחרת: "להפך, אסתר הייתה אהובתו של המלך, והיא ניצלה את המעמד שלה כדי להגן על היהודים, כדי שלא יהרגו אותם. לא זכור לי, עד כמה שאני מכיר את הסיפור, שהם היו אחראים לטבח".

בני סדר זהיר. נצרבה בנפשו פרשת הדחתו בידי הפרלמנט האירני, בעיצומה של המלחמה עקובת הדם עם עירק. תוך כדי הקרבות הקשים עם צבאו של סדאם חוסיין, חברו נגדו ראשי משמרות המהפכה וחכמי הדת, שרצו להיפטר מנשיא שהיה בעיניהם ליברלי מדי, מערבי מדי, פחות מחמיר באדיקותו. היום בגיל 80 הוא מקפיד שלא להתייצב חלילה כמי שמגלה ולו טיפה של הבנה לישראל. גם אויבם של חמינאי ואחמדינג'אד נשאר מבקר מובהק של המדיניות הישראלית, בעיקר של נתניהו.

(ארכיון) (צילום: רויטרס)
"העם לא רוצה פצצה גרעינית". הכור הגרעיני | צילום: רויטרס

"ישראל זה דבר אחד, ויהודים ויהדות זה דבר אחר", הבהיר בני סדר. "בקרב הציבור באירן, יש חשש ודאגה מישראל. ראשית, זה קשור לזכויות העם הפלסטיני. שנית, זה קשור למדיניות של ממשלת ישראל, שבפירוש היא מדיניות של פירוק המדינות באזור. שלישית, זה קשור לכך שהיא כל הזמן מאיימת על אירן במלחמה. אני זוכר, בתקופה שנתניהו עדיין לא היה ראש ממשלה, בזמנו של ראש ממשלה אחר, קראתי שכתבו בעיתון ישראלי: 'אם לא היה לנו את אחמדינג'אד, מה היינו עושים?'. המשטר הזה, ששולט באירן, מנצל לרעה את המצב כדי לקדם את המדיניות שלו, וככה יש לו תירוץ לדכא את עמו".

"המדינות האלו הן כמו כלים שלובים", השיב בני סדר לשאלה בדבר הצורך של אחמדינג'אד ואחרים למחוק את ישראל מן המפה. "כמו שנתניהו מאיים במלחמה, גם אחמדינג'אד עושה את אותו הדבר, בשביל מדיניות הפנים שלו. אבל צריכים להגיד את האמת לגבי הדברים שמייחסים לאחמדינג'אד. אני מתנגד למשטר הזה, אבל אחמדינג'אד לא אמר את זה כך, ש'ישראל צריכה להימחק ממפת העולם'. מה שהוא אמר קשור לממשלה בישראל, ולמדיניות שלה באזור, במיוחד במה שקשור לפלסטינים".

"תפסיקו לאיים על אירן במלחמה"

ואם כך, מה דעתו על הכחשת השואה? "תראה, גם באירופה יש הרבה אנשים שמדברים על מספר ההרוגים, אם הוא היה שישה מיליון או לא", טען בני סדר. "אבל בעיניי, מספיק בן אדם הרוג אחד, כדי שהאנושות תגנה את המשטר הזה. לא היה צריך שישה מיליון. הבעיה של אחמדינג'אד היא שהוא לא מבין שכשמדכאים בן אדם אחד, כאילו כל האנושות דוכאה".

יש לו מסר גם באשר לאיומים מצד ישראל לתקוף באירן. "אני מקווה שהעם בישראל שומע את המסר שלי ויעביר אותו לממשלה שלו", אמר בני סדר. "אם אתם רוצים שהעם באירן יחליט בעצמו איזה משטר הוא רוצה ואיך להשתחרר מהדיכוי, תפסיקו לאיים על אירן, ובמיוחד תפסיקו לאיים עליה במלחמה".

אבל נדמה שרוחות המלחמה מגיעות גם מכיוונה של אירן. בני סדר לא יכול להתכחש לכך, אם כי לטענתו חלו שינויים חשובים בשנים האחרונות: "אני מאמין שהייתה קיימת תכנית כזאת להשיג פצצה, אבל אני מאמין שהמשטר נטש את התכניות הצבאיות בעקבות הלחץ, בעיקר בגלל הלחץ של הציבור באירן, ולאו דווקא מחוצה לה. זאת מפני שהשלטון שיקר לעם האירני, והעם הבין שהוא נמצא כעת בסכנה סתם כך, בלי סיבה, לכן יש היום לחץ פנימי חזק יותר באירן, וראינו את זה בבחירות האחרונות, יש לחץ פנימי חזק יותר באירן".

"העם האירני לא רוצה פצצה גרעינית"

_OBJ

מה להערכתו הסיכויים להסכם עם המעצמות בסוגיה הגרעינית, כשרוחאני נבחר? "העם האירני לא רוצה פצצה גרעינית", הבהיר. "אבל אם יהיה לחץ חזק מדי מחוץ לאירן, העם יפסיק ללחוץ על המשטר, ואז השלטון יוכל ללכת לכיוון של פצצה גרעינית. זה מה שהמערב לא מבין - הלחץ הפנימי של העם כרגע חזק מאוד, ואסור לגרום לו להיחלש".

הוא חי בצניעות יחסית, הכסף אזל, בווילה גדולה, ממעט לצאת, חולם על השתנות המשטר באירן, לא על נפילתו. על תיקון דמוקרטי, לא על עקירה מן השורש. "בוא ותראה את המציאות: בבחירות האחרונות לנשיאות אירן, מי שהיה המועמד המועדף על המנהיג הרוחני חמינאי זכה רק ב-7 אחוזים מהקולות, וזה סעיד ג'לילי. אך זה תמיד היה כך - לשלטון של חכמי הדת, ובראשו חמינאי, הייתה תמיד תמיכה של 4-7 אחוזים מהעם, ובכל פעם שהעם באירן רצה להביע את הדעות האמיתיות שלו, הוא תמיד היה בעד הדמוקרטיה. מה שאני אומר עכשיו חשוב מאוד - העובדה שרוחאני נבחר לנשיא איננה חשובה. מה שחשוב הוא כמה קולות קיבל בבחירות המנהיג הרוחני חמינאי - רק 7 אחוזים", הסביר.

להערכתו, ויש לא מעט חולקים על כך, חותר המנהיג העליון עלי חמינאי להוריש את שרביט ההנהגה לבנו מוג'תבא, ובונה לשם כך את התפאורה הראויה. ובכל זאת, אבו אל-חסן בני סדר שומר על אופטימיות: "כשהעמים באזור ישתחררו מהאלימות ששוררת פה, כשיבוא השלום, שהוא זכות של כל אדם ביקום, כמובן, תוכל לבוא להמדאן ולבקר בקבר של אסתר ומרדכי".