הודעת מנהל התעופה האמריקני והמלצת סוכנות התעופה האירופאית על השהיית הטיסות לישראל משפיעה על אלפי ישראלים ותיירים שנתקעו בשדות תעופה בחו"ל - במקום להגיע לארץ. יש אמנם מי שיחשבו שהארכת החופשה הכפויה היא ברכה, אבל עבור מי שנמצאים רחוק מהבית מבלי לדעת מתי יוכלו לשוב אליו, מדובר בסיוט של ממש.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המצב פה לא נעים בכלל, כולם מבולבלים ולאף אחד אין מושג מה קורה", סיפר מאיר איבגי לחדשות 2 Online. "יצאנו אתמול בטיסה ישירה מניו יורק לתל אביב, ושעה לפני שהיינו אמורים לנחות בארץ המטוס הסתובב והודיעו שהנחיתה תהיה בפריז. 400 איש פתאום מגיעים לשדה תעופה שלא ערוך לזה. יש פה בלאגן".
מאיר סיפר כי נסע לארה"ב כדי לראות את נכדתו שנולדה לפני מספר שבועות, והיה אמור לחזור לארץ אתמול מפני שמחר היה אמור לעבור ניתוח: "כל התכנונים שלי כבר הלכו, והדבר הכי נורא זה שיש פה תחושה חזקה שהכל זה צעד פוליטי".
"הכסף כבר נגמר"
"הרבה אנשים לא ישנו, כולם עצבנים ונמצאים בחוסר ודאות בלי לדעת אם ומתי נטוס חזרה לארץ", הוסיפה עופרה דנן. "המשפחות והילדים שפה מאוד מודאגים. כולם רוצים פשוט להגיע מהר הביתה ולגמור עם הסיוט הזה".
בשדה התעופה בפריז נמצאים גם עשרות צעירים אמריקניים שהיו בדרכם ארצה בכדי לקחת חלק בפרויקט "תגלית". "באנו לבקר בישראל כדי לתמוך בעם שלנו", סיפרו הצעירים היהודיים. "ההורים והחברים קצת חששו בעיקר אחרי ביטול הטיסות, אבל הרגענו אותם שבטוח בישראל וזה הזמן להיות חזקים ומאוחדים ולא לתת לפחד לנצח".
אלון גרונבאום נדב נאלץ להעביר את היממה האחרונה בנמל התעופה בסופיה: "היינו אמורים לנחות אתמול בבוקר בישראל אבל חברת התעופה ביטלה את הטיסה, בינתיים אנחנו תקועים כאן בלי פתרון ולא יודעים איך נחזור. יש בעיה של מקומות בטיסות וגם הכסף כבר נגמר".
"לא יודעים מתי זה ייגמר, לא נותנים לנו פתרונות"
משפחת צברי תכננה כבר לפני חודשים ארוכים את חופשת הקיץ בסרדיניה, אך כעת, כשהיו אמורים לשוב לביתם בארץ - הם נתקעו באי האיטקלי בניגוד לרצונם. "אנחנו לא יודעים מתי זה ייגמר ולא יודעים מתי נוכל לצאת מכאן", סיפרה מיטל. "אף אחד פה לא יודע אנגלית והם לא נותנים לנו פתרונות".
ובעוד יש מי שלא מצליח לחזור לארץ, יש גם מי שנתקל בבעיה לצאת ממנה - אוליביה בצלאל הייתה אמורה לטוס הבוקר לאנגליה בכדי לסעוד את אמה המבוגרת, אלא שטיסתה בחברת "טורקיש אירליינס" בוטלה. "כשהיא הגיעה לשדה התברר לה שכל הטיסות בוטלו", סיפר לחדשות 2 Online בעלה גדעון. "בהחלטה של רגע אשתי נגשה לדוכן של אל-על בנתב"ג ונאלצה להזמין את הטיסה הכי זולה שעלתה 1,000 דולר לכיוון".
"אנחנו טסים הרבה לאירופה ואף פעם לא שילמנו מחיר כזה, זה פי שתיים ממה שהיא שילמה על הטיסה המקורית, והוא ללא ספק מוגזם", אמר גדעון והוסיף כי נוסעים רבים חשו כי אל-על מנצלת את המצב שנוצר על מנת לגבות מחירים גבוהים. "זה מתסכל שבזמן שכולנו מנסים לעזור פה אחד לשני חברת התעופה הלאומית לא עושה את זה".
מאז הודעת מנהל התעופה האמריקני אתמול, אליה הצטרפה גם סוכנות הבטיחות בתעופה של אירופה, בוטלו מאות טיסות יוצאות ונכנסות לישראל. בשל המצוקה של נוסעים רבים בארץ ובחו"ל הודיעו חברות התעופה הישראליות אל-על, ארקיע וישראייר כי יפעלו כדי לתגבר טיסות.
לפי שעה, אל-על החליפה בטיסותיה לציריך, בריסל ובוקרשט את המטוס לדגם גדול יותר על מנת שיוכל להוביל יותר נוסעים. כמו כן, הוסיפה החברה טיסה חדשה ללרנה ולהרקליון, וקלטה נוסעים של חברות זרות שנתקעו בארץ ובחו"ל.
מאוחר יותר היום צפויות הרשויות האמריקניות והאירופאיות לדון מחדש בהמשך הטיסות לישראל, זאת לאחר שבארץ הפעילו מאמצים כבירים כדי להראות את אמצעי ההגנה והבטיחות הננקטים בנמל התעופה בן גוריון.
מחברת אל-על נמסר בתגובה: "ביממה האחרונה עושה החברה מאמצים כדי לתגבר את טיסותיה ואת מערך השירות שלה. בין היתר הוסיפה החברה שתי טיסות ליוון וקפריסין, הרחיבה והקצתה מטוסים רחבי גוף בהם מאות מושבים נוספים ליעדי אירופה. חשוב לציין כי מחירי הכרטיסים נקבעו מבעוד מועד בהתאם לעונת השיא של התיירות הישראלית בחופשת הקיץ, ולא שונו עקב ביטולי הטיסות של חברות התעופה הזרות. אל על פועלת ללא הפסקה ותמשיך לפעול כמיטב יכולתה למען הנוסעים הישראלים בישראל ובעולם".