זה המסע המוזר שלנו לצ'צ'ניה. לא רק שנסענו לבקר ברפובליקה מוסלמית מסוגרת ועשירה בנפט שנמצאת בתוך שטח רוסיה, אלא שעשינו זאת עם שחקני בית"ר ירושלים. הקבוצה שמזוהה יותר מכל עם חוסר חיבה לדתות אחרות, נסעה להתארח במדינה מוסלמית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הנה הם כאן, הקבוצה שמעולם לא היה בה שחקן מוסלמי, משחקים מול נבחרת שלמה של שחקנים מוסלמיים, כולם מצ'צ'ניה", סיפר בראיון נדיר הנשיא רמזן קדירוב. זו הייתה הפעם הראשונה בה נחתה בשדה התעופה של גרוזני טיסת נוסעים מישראל. עיר הבירה של צ'צ'ניה ידועה במחבלים שהיו בה והתקפה? יכולה להתרחש בכל רגע.
שלטי חוצות עם תמונות שחקני בית"ר, שיירת של מכוניות מרצדס שחורות, כבישים שנחסמו במיוחד ושוטרים שהצדיעו ברחוב קיבלנו את פנינו. רק לפני שש שנים לא היה בגרוזני אפילו גג. באחת המלחמות הנוראות של המאה שעברה.
עשרות אלפים או אפילו מאות אלפים נהרגו בגרוזני. אכזריות יוצאת דופן של שני הצדדים הביאה להרס מוחלט והעיר נחרבה לחלוטין. "לא היו בה דרכים, לא כבישים ובטח לא בניינים. היה פה רק דם וטנקים. מלחמה נגד הרוסים זה הרבה יותר ממלחמה", סיפר תמירלאן מג'ידוב, יועץ צ'צ'ני בפרלמנט הרוסי.
אז מה עושה בית"ר בצ'צ'ניה?
מה עושה במקום הזה קבוצת הכדורגל הישראלית? "קיבלנו הזמנה", סיפר איציק קורנפיין, יו"ר בית"ר ירושלים. אחד ההסברים האפשריים לביקור הוא שבמתחם שומם ומושלג שהגענו אליו, עומד להיות מוקם בית כנסת - בעיר שאין בה בכלל יהודים. במקום המיועד לבית הכנסת עמד גם דוכן נואמים, שלידו הצטופפו בעלי הקבוצה ארקדי גאידמק, ואחד היהודים העשירים בעולם - טלמן איסמעילוב - הספונסר הראשי של קבוצת הכדורגל המקומית בבעלותו של הנשיא קדירוב. בבית"ר אולי לא יגידו את זה בפה מלא, אך המטרה העיקרית של הנסיעה היא לגרום לאיסמעילוב להשקיע מהונו גם במועדון הפאר הישראלי שנקלע למצוקה כלכלית גדולה בשנים האחרונות.
שאלנו את גאידמק שוב למה בכל זאת בית"ר הגיעה למדינה, והוא ניסה להשיב: "זה בשביל לפתוח את העיניים לבעיות שונות שיש להן חשיבות יוצאת מן הכלל כיום בעולם ושרלוונטיות לישראל", פירט גאידמק. האמנם?
סיבוב בצ'צ'ניה לקראת עזיבה מעיד על חגיגה של כסף ופוליטיקה במחוז שידע "בום כלכלי" גדול לאחרונה. זה היה מסע מוזר שהותיר הרבה שאלות, שאולי נקבל את התשובה עליהן בעתיד.