החלל לא נותר ריק: ליעדי החופשות הפופולריים של הקיץ הצטרף עוד יעד אחד ומפתיע במיוחד שזכה לביקוש גבוה למדי - הכוכב מאדים. לא פחות מ-200 אלף איש, נכון להיום, נרשמו לטיסה לכוכב האדום, אלא שמדובר בטיסה בכיוון אחד בלבד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני חמישה חודשים הכריז הארגון ההולנדי "מארס 1" על פתיחת ההרשמה לטיסה מיוחדת לכוכב מאדים שאמורה לצאת לדרכה בעוד כעשור, בתחילת שנת 2023. עד אתמול נרשמו למעלה מ-200 אלף איש מ-140 מדינות לטיסה שתשוגר לחלל - ואף שיגרו למלהקים מהארגון סרטוני וידאו שנועדו לשכנע אותם למה דווקא הם צריכים להיות בדרך למאדים.
לאחר שהסתיימה תקופת הגשת המועמדויות, יעסוק הארגון בחודשים הקרובים במיון וסינון הבקשות, כשעל הפרק אפילו עומדת תוכנית ריאליטי שבמסגרתה ייבחרו המועמדים הסופיים שיקבלו את הכרטיס (האדום?) לכוכב האדום. בין 24 ל-40 איש יהיו המאושרים שיזכו בטיסה החלומית ויעברו מסלול הכשרה מיוחד בן 7 שנים החל מ-2015.
על המועמדים להיות "גמישים, מסוגלים להתרגל לסביבה חדשה, בעלי הון - ובעלי יכולת לעבוד בצוות", נמסר מהארגון ההולנדי שמשווה את המסע למאדים למסעות מגלי העולם המתוארים בספרי ההיסטוריה, כמו אלה של מגלן או קולומבוס שיצאו אל הלא נודע, לעולם אמיץ וחדש. אלא שבתשובות שקיבלו מאות אלפי הפונים נכתב בפירוש ובהדגשה: "אין טיסה שיוצאת חזרה לכדור הארץ".
מייסד וראש "מארס 1" באס לאנדרופ אמר ל-BBC עם תחילת מבצע ההרשמה: "אנו לא מציעים טיסה בחזרה מפני שאחרי זמן מה על המאדים, ההבדלים בכוח המשיכה יגרמו לשינויים פיזיים במערכת השרירים והעצמות. מי שישהה זמן רב בתנאים שעל המאדים, ימצא שזה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לשוב ולהתנהל עם כוח המשיכה הארצי".
לאנדרופ טוען שהמועמדים שייבחרו יעברו מסלול אימונים פיזי ופסיכולוגי, ושכל המכשור ממנו תיבנה ההתיישבות על המאדים, כבר קיים. את האנרגיה המתיישבים יקבלו בעזרת מערכת חשמל סולרית; האסטרונאוטים החלוצים יגדלו מזון בעצמם. על פי הערכות, מחיר המשימה יעמוד על 6 מיליארד דולרים.
האם ניתן בכלל לקיים חיים על המאדים?
ד"ר ורוניקה בראי ממעבדת החלל של אוניברסיטת אריזונה הביעה סקפטיות רבה לגבי המשלחת: "אין שם מים זורמים, הלחץ האטמוספרי הוא למעשה סוג של ואקום, רמת הקרינה גבוהה מאוד והטמפרטורות - פרועות. גם אם הם ייצאו לדרך וישרדו את השלבים הראשונים, הקרינה תגרום להם לחלות בסרטן, המערכת החיסונית שלהם תיהרס, וזו רק ההתחלה".
ד"ר בראי הוסיפה שהעובדה ש"מארס 1" מתכנן להקים את מרבית המושבה שלו מתחת לאדמה עשויה לפתור חלק מהבעיות. "אין לי שום ספק שניתן לשרוד על המאדים, השאלה היא לכמה זמן", אמרה והודתה שאין ספק ש"זהו השלב הבא בהתפתחות האנושית" .
דר" ג'רארד הופ מהאוניברסיטה של אמסטרדם שמשמש כדובר הארגון והגיש מועמדות, אמר: "הגשתי מועמדות כי אני סקרן לראות האם אנו יכולים לשרוד שם, לנהל חיים. אני יודע שזה יהיה מאבק יומיומי, אני רוצה להתמודד עם האתגרים האלה. אני בהחלט פוחד מהעניין הזה של כיוון אחד, אבל לא מספיק מפחיד כדי שאוותר. יצירת חיים על המאדים תהיה ההישג החשוב ביותר של חיי, כך גם אצליח להניח את כל צרותיי מאחור".