לפני הבחירות הקרבות באוקראינה, ויום אחרי ביקורו של נשיא רוסיה בחצי האי לראשונה מאז סיפוחו , משרטט ה"אקונומיסט" תמונת מצב באשר למהלכיו של פוטין והעתיד המסתמן באוקראינה ומסתכל קדימה למהלכים הבאים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מרכיב מגדיר בדיפלומטיה של הנשיא הרוסי היא להותיר את כולם מנחשים, כיוון שהוא יכול להשתמש בספק כדי להעצים את איומיו, לטשטש את חולשותיו ולהשיג את יוזמותיו. זה היה האפקט שהותירו מילותיו בנאום שנשא לפני שלושה ימים, בו דיבר על המשבר באוקראינה. פוטין קרא לבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה לדחות את הבחירות שהם מתכננים.
הוא אמר כי הוא רואה את הבחירות באוקראינה ב-25 במאי "כצעד בכיוון הנכון", כשהוא סותר את שר החוץ שלו עצמו, ששב וכינה אותן אבסורד. הוא גם דיווח שהורה לכוחות הרוסים לסגת מהגבול.
היו מי שברכו על המהלך וכינו אותו נקודת מפנה במשבר שהסלים לאחרונה אל מלחמה בעצימות נמוכה. יש לקוות שהם צודקים, אבל "האקונומיסט" כמו גם רבים אחרים מקבל את המילים האלה עם הרבה סקפטיות. לאורך המשבר, רוסיה אמרה דבר אחד ועשתה אחר.
נקודת ההתחלה היא לבחון האם פוטין מתכוון למה שהוא אומר. הוא הבטיח להסיג את הכוחות? הפעם הנסיגה תצטרך להיות כזו שאינה משתמעת לשתי פנים. גם הפעולות בתוך אוקראינה, יילקחו בחשבון.
במקום להסית את הבדלנים הפרו-רוסים, על פוטין להשתמש בכוח ההשפעה שלו כדי לתווך בהסכם שלום. אבל המבחן החשוב ביותר לכנותו יהיה בתקשורת הרוסית, שעשו שירות לקרמלין על ידי הצגתה של תעמולה אנטי-אוקראינית.
איום של פלישה שמור ברזרבות
נניח שהקרמלין יעבור את המבחנים הללו, מה אז? עד עכשיו פוטין נראה כמחרחר ריב כשהאיום של פלישה רוסית שמור היטב ברזרבות שלו. יש לו שתי סיבות לצעוד אחורה: האחת היא נטל הסנקציות הגובר שמתחילות לפגוע בכלכלתה של רוסיה.
עוד יותר בעייתי עבורו הוא מחיר הדמים במזרח אוקראינה. הלחימה הגיעה לרגעים בהם היא מחלישה את היכולת של נשיא רוסיה להשתמש בהשפעה שלו במזרח אוקראינה להרס הממשלה בקייב.