אירן עומדת שוב בפני קריאות רבות מרחבי העולם, אך הפעם אין קשר לתוכנית הגרעין: אם אירנית שהורשעה בניאוף נידונה לאחרונה למוות בסקילה, וכעת ממשלות וגם מפורסמים מרחבי העולם מנסים למנוע את גורלה האכזר.
דיפלומטים בריטיים רבים נתרמו למאמצי ההצלה של סקינה מוחמדי אשטיאני, בת 43. שר החוץ הבריטי וויליאם היי קרא לממשלת אירן למנוע את הסקילה. את השר הקדימו אנשי קונגרס, דיפלומטים ואנשי זכויות אדם ברחבי העולם.
צפו בריאיון הבלעדי של יונית לוי עם ברק אובמה
בחודש מאי 2006, הרשיע בית משפט בעיר טארביז בצפון אירן את אשטיאני בכך שקיימה מערכות יחסים עם שני גברים, ודן אותה ל-99 הצלפות. מאוחר יותר באותה שנה, האם לשניים הואשמה ברצח בעלה. ההאשמות האלו התבדו, אך פאנל של שופטים פתח מחדש את החקירה, הפעם בחשד לניאוף ולא לרצח.
העונש על ניאוף הוא סקילה או הצלפות, בעוד תלייה שמורה לרוצחים או לסוחרי סמים. הסקילה נכנסה רשמית לחוק האירני לאחר המהפכה האיסלמית ב-1979.
ג'ולייט בינוש וקולין פירת' למען האישה האירנית
אשטיאני הורשעה ברוב של שלושה שופטים מול שניים, בפרצה משפטית הקיימת באירן ולפיה שופטים יכולים לקבל החלטות על בסיס תחושתם האישית ולאו דווקא על פי ראיות של ממש.
בין אלו שנתרמו לקמפיין לשחרור אשטיאני נמצאים השחקנים אמה תומפסון, קולין פירת', ג'ולייט בינוש, מעצבת האופנה קת'רין האמנט והמחזאי סר דיוויד הר.
אליסטר ברט, בכיר במשרד החוץ הבריטי, תיאר את הסקילה כ"עונש מימי הביניים, שאין לו מקום בעולם המודרני". הוא הוסיף ששימושה המתמשך של אירן בסקילה "מדגיש התעלמות בוטה מהתחייבויות בינלאומיות לזכויות אדם".
הבן: "אין צדק במדינה הזאת"
בנה של המועמדת לסקילה, סייאד בן ה-22, סיכן את חירותו שלו כששלח מכתב בנושא לארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, בו דחה את הטענות כלפי אמו וטען כי ניסיונות חוזרים ונשנים שלו לשחרר את אמו נפלו על אוזניים ערלות ברשויות האירניות.
"אני, כאזרח אירני אומר לכם שאין צדק במדינה הזאת", כתב הבן. הוא הוסיף שהמשפחה נסעה כבר 6 פעמים לטהרן בניסיון לשחרר את האם וכתבה מאות מכתבים לרשויות, אך עדיין לא קיבלה אף תגובה. הם חוששים שאשטיאני עלולה להיסקל בכל יום נתון. לרשת סי.אן.אן האמריקנית אמר הבן: "כל שאני מבקש הוא מכתב. אני רוצה לשלוח מכתב כדי שיחננו את אמי. היא חפה מפשע, ב-100%".