נשיא ארה"ב אובמה ומזכירת המדינה הילארי קלינטון הודיעו הערב רשמית על מינויו של ג'ורג' מיטשל לתפקיד השליח המיוחד למזרח התיכון. נוסף למינויו של מיטשל, הודיעו השניים גם על מינויו של ריצ'רד הולברוק לתפקיד השליח המיוחד לאפגניסטן ופקיסטן. מסיבת העיתונאים בהשתתפות אובמה התקיימה במחלקת המדינה, מהלך יוצא דופן עבור הנשיא, שהקדיש את כל יומו השני בתפקיד לנושא מדיניות החוץ שלדבריו מתחילה דרך חדשה.
"אין מקומות שזועקים להתערבות בינלאומית רצינית יותר מאשר המזרח התיכון ואזור אפגניסטן", פתחה ואמרה מזכירת המדינה החדשה, "העבודה שנעשתה עד כה להשכנת שלום באזורים אלה הייתה לא יעילה. כל המהלכים נכשלו בהשכנת שלום כולל ויציב, לכן החלטנו על מינוי שני שליחים מיוחדים – למזה"ת ולאפגניסטן, כדי שירכזו את העבודה שנעשית כאן במחלקת המדינה ובשגרירויות ברחבי העולם. ג'ורג' מיטשל יהיה השליח המיוחד למזרח התיכון, וריצ'רד הולברוק יהיה השליח המיוחד לאפגניסטן ופקיסטן".
קלינטון הוסיפה כי השליח למזרח התיכון יעזור לפתח אסטרטגיה כוללת שתשמור על ביטחון ישראל, "ויעזור להגיע לפתרון הבעיה הישראלית – פלסטינית בצורת שתי מדינות לשני עמים. מר ג'ורג' מיטשל יעבוד בצמוד עם ישראל ועם הרשות הפלסטינית כדי להביא להתקדמות בסוגייה זו".
אובמה: "אני אומר בבטחון מלא: ארה"ב לא תבצע עינויים"
הנשיא אובמה פתח בהתייחסות להחלטתו מהיום על סגירת מחנה השבויים בגואנטנמו בתוך שנה. "עלינו להבין שכוחה של אמריקה מגיע לא רק מעושרה, אלא גם מחוזק הערכים שלנו", אמר אובמה והצהיר: "אני אומר בבטחון מלא: ארה"ב לא תבצע עינויים. על העולם להבין שאמריקה לא תפסיק את מלחמתה במי שמאיים עליה. החלטותי מהיום שולחות מסר ברור שפעולותינו יהיו צודקות בדיוק כמו המטרות שלנו. לא ביקשנו את הנטל שההיסטוריה הניחה על כתפינו, אבל עלינו להתמודד איתו. ההתקדמות לא תהיה מהירה ונדרשת סבלנות".
לאחר מכן התייחס הנשיא אובמה לנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "מדיניות הממשל שלי תהיה להשכין שלום באופן פעיל ואגרסיבי בין ישראל לפלסטינים, כמו גם בין ישראל למדינות ערב האחרות. לכן מינינו את גורג' מיטשל לתפקיד החשוב והמסובך הזה, הוא אדם שהוכיח שוב ושוב את יכולותיו. מיטשל יגיע לאיזור במהירות האפשרית".
"אף דמוקרטיה לא תסבול ירי על אזרחיה"
"אמריקה מחויבת לביטחון ישראל ותמיד נשמור על זכותה של ישראל להגן על עצמה", הצהיר הנשיא. "במשך שנים חמאס שיגר רקטות על אזרחים חפים מפשע. אף דמוקרטיה לא יכולה לסבול זאת, גם הקהיליה הבין-לאומית לא יכולה לסבול זאת. על חמאס להפסיק את ירי הרקטות מייד, ועל ישראל להשלים את נסיגת כוחותיה מרצועת עזה. על חמאס להכיר בישראל ולהימנע מהמשך התקיפות. ארה"ב ושותפיה יתמכו במאמצים למנוע את ההברחות ממצרים, לכן גם דיברתי אתמול עם הנשיא מובארק".
אובמה הוסיף כי "כמו שירי הרקטות על ישראל הוא בלתי נסבל, כך גם הפגיעה באזרחים פלסטינים. אני מודאג קשות מהמצב ההומניטרי ברצועת עזה. המעברים לעזה צריכים להיות פתוחים כדי לאפשר מעבר של מזון ותרופות. ארה"ב תתמוך בכינוס ועידה בינ"ל כדי לבנות סיוע עולמי לפלסטינים דרך הרשות הפלסטינית. בסיום דבריו אמר הנשיא אובמה כי "אני מחויב להשגת שלום כולל לשנים בין ישראל והפלסטינים. עכשיו הזמן למדינות ערב לתמוך בממשל הפלסטינית תחת אבו מאזן, ולנרמל את היחסים עם ישראל".
מיטשל: נפעיל את מירב המאמצים כדי להגיע לשלום במזה"ת
"זה כבוד גדול עבורי לשוב ולשרת את מדינתי", אמר מיטשל הנרגש במסיבת העיתונאים. "אני לא מקל ראש בקושי של המשימה. המצב במזרח התיכון הוא מסובך ומסוכן. אבל הנשיא ומזכירת המדינה הבהירו שסכנה ומסובכות לא יפריעו לנו בביצוע המשימה. שלום וביטחון הוא אינטרס שלנו כמו שהוא אינטרס של ישראל ושל הפלסטינים ושל העולם כולו. באירלנד אויבים ותיקים התפשרו כדי לפתור את אחד הסכסוכים בעתיקים בעולם, היו לנו 800 ימים של כישלון – ויום אחד של הצלחה. המצב במזרח התיכון מסובך מאוד. הוא מצריך תמיכה גדולה מאוד, הן כלכלית והן דיפלומטית, אבל אני מתחייב שנפעיל את מירב המאמצים כדי להגיע לשלום וליציבות במזרח התיכון".
השליח החדש של הנשיא אובמה למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, מכיר את הסכסוך באזורנו לא מהיום. מיטשל היה בעבר ראש סיעת הרוב הדמוקרטית בסנאט והוא בעל ניסיון ארוך שנים בפתרון סכסוכים בינלאומיים. אחד הסכסוכים המפורסמים בהם מיטשל היה מעורב הוא הסכסוך ארוך השנים בצפון אירלנד. מיטשל היה מהדיפלומטים המרכזיים שהתווה את הדרך לפיוס. באזורנו הוא מוכר בעיקר ככותב הדוח הקרוי על שמו, אחד מאותם דוחות אמריקאים שעלו בזמן האינתיפאדה האחרונה. על אף שמסקנות הדוח לא הביאו לפריצת דרך במאבק הישראלי-פלסטיני, רבים רואים בו את הבסיס ל"מפת הדרכים" של הנשיא הקודם ג'ורג' בוש.