לפחות 70 עיתונאים נהרגו במהלך ביצוע תפקידם סביב העולם בשנת 2013, ו-29 מתוכם מתו כשסיקרו את מלחמת האזרחים בסוריה ועשרה נוספים נרצחו בעירק. כך מדווחת היום (ב') הוועדה הבינלאומית להגנה על עיתונאים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפות לחדשות 2 בפייסבוק
"המזרח התיכון הפך לשדות הקטל עבור עיתונאים", אמר רוברט מאהוני, שעומד בראש הארגון להגנת העיתונאים היושב בניו יורק. "כשמספר אנשי התקשורת שמתים במהלך עבודתם ברוב העולם יורד, מלחמת האזרחים בסוריה, המאבק בין הפלגים בעירק ועוד אירועים במזרח התיכון העלו בהרבה את מספר העיתונאים שנהרגים שם". על פי הארגון, בספירה הכלל עולמית, מספר העיתונאים שמתים במהלך עבודתם יורד משנה לשנה בעשורים האחרונים.
על פי הדיווח, חלק מהעיתונאים שאיבדו את חייהם הם עיתונאים סורים תומכי אסד שניסו לתעד את הקרבות בעיר שבה הם חיים, ועיתונאים רבים שעבדו עבור רשתות זרות או רשתות בינלאומיות. אחד העיתונאים שנהרגו הוא מוחמד אל-מסאלמה מאל ג'זירה שנפגע מאש צלפים.
שישה עיתונאים נוספים מתו במסגרת סיקור חוסר היציבות במצרים, כששלושה מהם מתו בחודש אוגוסט כשכוחות הביטחון המצריים הדיחו את מוחמד מורסי מכיסאו ודחקו את אנשי האחים המוסלמים ממוסדות השלטון. הדחת מורסי הובילה לעימותים אלימים ולעוצר שנאכף בירי, שהוביל לפגיעה בחיי עיתונאים.
כשהעיתונאי הופך לחלק מהסיפור
"הקהילה הבינלאומית חייבת לפעול ולהבהיר לכל ממשל או קבוצות החמושים לכבד את מעמד העיתונאים ולפעול נגד רוצחי העיתונאים", הוסיף מאהוני. הארגון עוקב אחרי הסיכון שמולו עומדים העיתונאים מאז 1992, ורוב מקרי המוות התרחשו כשעיתונאי סיקר לחימה מסוג מסוים - ברוב המקרים האירועים האלימים התרחשו במדינה בהם אותו עיתונאי מתגורר.
על פי הדיווח, יש גם מקרים רבים ומטרידים שבהם עיתונאים משלמים בחייהם על ידיעות שפרסמו בנושאים רגישים. "עיתונאים שסיקרו את פעולות המשטרה או שחיתויות במשטרה, סחר בסמים ונושאים רגישים דומים נרצחו בכמה אירועים בברזיל, בקולומביה, הפיליפינים, הודו, בנגלדש, פקיסטן ורוסיה.
במקרים רבים לאורך השנים , העיתונאים הופכים לחלק מהסיפור כשהם נחטפים על ידי קבוצות שהם יוצאים לסקר- זה קורה בעירק, במזרח אירופה, במאלי ובעוד מדינות אסיה. בסוריה לבדה יש שישים עיתונאים שנחטפו השנה וזו המדינה שהופכת למרכז תשומת הלב של ארגוני זכויות האדם.
לצד החדשות הרעות - יש בדוח גם חדשות טובות: השנה, לראשונה בעשור האחרון, לא מת אף עיתונאי במהלך סיקור החיים במקסיקו.