סוף ציתות: נשיא ארה"ב, ברק אובמה, מתכוון להעלות בשבוע הקרוב הצעת חוק שמטרתה להפסיק את תכנית הציתותים של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) שחשף המדליף האמריקני, אדוארד סנואודן, ושחוללה סערה ברחבי העולם בחודשים האחרונים - כך מסר בכיר בממשלו לסוכנות הידיעות "רויטרס".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדבריו, הסוכנות האמריקנית תחדל לאסוף מידע על ידי ביצוע האזנות סתר- גם בקרב מדינות ידידותיות ומנהיגיהן, ולא תפעל לשמור את ההקלטות למשך תקופה של כמה שנים - כפי שנהגה במסגרת תכנית ההאזנות החשאית.
על פי ההצעה שאמור להעלות אובמה לאישור הסנאט כבר ביום שישי הקרוב, חברות תקשורת ברחבי ארצות הברית ישמרו רישומי שיחות לתקופה של שנה וחצי - והסוכנות לביטחון לאומי תוכל לבקש לעיין בהן בנסיבות שיצריכו זאת.
ארה"ב האזינה ל-35 מנהיגים ברחבי העולם
לפני כחודשיים הורה הנשיא אובמה להפסיק להאזין למנהיגי מדינות ידידותיות - זאת לאחר שהתגלה שארה"ב צותתה או יירטה תכתובות דואר אלקטרוני של לפחות 35 מנהיגים של מדינות הנחשבות בעלות בריתה - בהם ראשי מדינות בדרום אמריקה כמו נשיאת ברזיל, דילמה רוסף - וגם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שעל פי הדיווחים, האזינו לשיחותיה הפרטיות במשך כעשור.
בדצמבר האחרון אף דווח שארה"ב יירטה תכתובות מייל של לשכות נתניהו, אולמרט וברק. המסמכים שנחשפו הראו כי אנשי ביון עקבו אחרי תכתובות הדואר האלקטרוני של מספר בכירים ישראלים ב-2009, ובהם מטרה שזוהתה כ"ראש הממשלה הישראלי".
אחד המסמכים שהוצא ב-2009, הבהיר כי ארה"ב ובריטניה יירטו מייל של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי היירוט של המייל מלשכת אולמרט התרחש בעוד ראש הממשלה לשעבר מתמודד עם מתקפת טילים מעזה, אבל גם בזמן של מתח ביחסים עם ארה"ב סביב אפשרות לכאורה של הכנות ישראליות לתקיפה באירן.
לאחר שנחשף דבר הציתותים לבכירים בישראל ולאזרחים רבים בתוך ארה"ב, התייחס הנשיא אובמה לתכנית הציתותים ואמר כי "המעקב היה חשוב. בכל הבדיקות שביצענו, לא נמצאו עדויות על התנהגות לא תקינה של הסוכנות לביטחון לאומי".
עם זאת, כבר אז קרא אובמה לבחון מחדש האם ניתן להשיג את אותן תוצאות מבלי לחטט בחייהם הפרטיים של אזרחים ולצותת למנהיגים. "למרות שאנחנו יכולים לעקוב אחר הציבור, אין זה אומר שאנו צריכים לעשות זאת", אמר אובמה.