הסכנה לקוטב הדרומי מתגברת: מחקר חדש שפורסם היום (ג') טוען כי ההתחממות הגלובלית הובילה להפשרה של "רוב משטחי הקרח במערב יבשת אנטארקטיקה". המחקר מסתייע בתמונות ונתוני לוויין שהתקבלו מסוכנות החלל האמריקנית - נאס"א. החוקרים מזהירים כי הקרחונים "נמצאים בתהליך של הפשרה ונסיגה ולא ישובו למצב הקודם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי המחקר, שישה קרחונים "נאכלים" מלמטה על ידי התחממות מי הים סביב היבשת הקפואה ונמסים לתוך ים אמונדסן. הלוויינים החלו למדו את הקרחונים כבר ב-1992, והתצלומים שנאספו חושפים את תמונת המצב המדאיגה.
"חלקים גדולים ממשטחי הקרח במערב אנטארקטיקה לא ישובו למצב הקודם", הסביר ד"ר אריק ריגנוט, ראש צוות המחקר מאוניברסיטת קליפורניה ששיתף פעולה עם מעבדת נאס"א בפסדינה שבארה"ב. "הקרחונים נמסים וגורמים לאי־יציבות בחלקים אחרים של כיפת הקרח, מה שעלול להביא לעלייה של שלושה מטרים בפני הים במהלך מאות השנים הקרובות". ריגנוט הדגיש כי חלקים מכיפת הקרח שבמערב אנטארקטיקה נמצאים במצב התפרקות מתקדם כבר היום - "כבר אי אפשר לעצור את התהליך, האנושות כבר לא תוכל למנוע את עליית פני הים בשל ההתחממות".
"התופעה הזאת אמיתית, אין דבר שיוכל לעצור אותה עכשיו"
על פי המחקר, ההתחממות הגלובלית , שנגרמת מפליטת גזי החממה, תרמה להמסת הקרחונים כשחיממה את הים. רבים מפקפקים בתאוריית ההתחממות הגלובלית, אך תומס וגנר, מנהל תכנית נאס"א בנושא מחקר הקטבים, מזהיר כי "התופעה הזאת אמיתית, ואין דבר שיוכל לעצור אותה עכשיו".
הקרחונים במערב אנטארקטיקה מונחים על שקע סלעי בצורת קערה שבסיסו נמצא מתחת לפני הים. על פי המחקר, מים חמים מהאוקיינוס גורמים להמסת ונסיגה של הקרח בקצוות השקע . כשהקרח נסוג ומים חודרים לעומק הקערה, הקרחון נעלם בקצב מהיר עוד יותר. את ההשפעה של ההתחממות כבר אפשר לראות גם בהשוואת תמונות מעשרים השנים האחרונות.