התפתחות דרמטית בחקירת היעלמות המטוס? צבא מלזיה טוען שהצליח לעלות על עקבות המטוס שנעלם במערכת המכ"ם (רדאר) סמוך למצרי מאלאקה, בין מלזיה לאינדונזיה, כך על פי סוכנות הידיעות רויטרס ששוחחה עם מקור בצבא המלזי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המטוס שינה את מסלולו והנמיך את גובה טיסתו עד שהגיע למיצרי מלאקה", אמר הבכיר לאחר שתודרך בפרטי החקירה. טרם נמסרה הצהרה רשמית על איתור המסלול, ומאמצי האיתור הנרחבים נמשכים.
ראש האינטרפול, רונלד נובל, העריך כי לא מדובר בפיגוע טרור. "ככל שאנחנו מקבלים יותר מידע, אנו נוטים לקבוע כי לא מדובר באירוע טרוריסטי". נובל הוסיף וציין כי שני הצעירים שהשתמשו בדרכונים גנובים הגיעו לקואלה לומפור עם דרכון אירני, שם החליפו לדרכון אוסטרי ודרכון איטלקי.
שר התחבורה המלזי כינס הבוקר (ג') מסיבת עיתונאים, שבה אמר כי הממשל נמצא בקשר כל הזמן עם גופים במלזיה ובעולם כדי לנסות ולמצוא את הטיסה שנעלמה עם 239 הנוסעים ואנשי הצוות בדרך לבייג'ין.
"אמו חיכתה לו בפרנקפורט"
מוקדם יותר הבוקר פרסמה המשטרה המלזית את תמונותיהם של שני הנוסעים החשודים שעשו שימוש בדרכונים הגנובים. המשטרה הודיעה כי אחד מהנוסעים הוא צעיר אירני, פוריה נור מוחמד מהרדד בן ה-19, שהשתמש בדרכון על שמו של כריסטיאן קוזל. מדובר בעדות נוספת לקשר האירני להיעלמות המטוס המלזי, לאחר שאתמול התגלה כי איש עסקים אירני רכש את הכרטיסים עבור הנוסעים שהזדהו עם דרכונים מזויפים.
משטרת מלזיה טוענת כי הצעיר אינו קשור לארגוני טרור: "בדקנו את הרקע שלו בסיוע משטרות אחרות, ואנחנו מאמינים שהוא לא חבר בארגון טרור", הצהיר מפקד המשטרה הלאומית חאליד אבו בקאר. החוקרים הבהירו כי ככל הידוע להם, מהרדד נסע לגרמניה על מנת לבקש מקלט. הרשויות יצרו קשר עם אמו של הצעיר המתגוררת בגרמניה, וחיכתה להגעתו בפרנקפורט.
"אמו חיכתה לו בפרנקפורט, וכשהוא לא הגיע היא יצרה קשר איתנו, וכך גילינו את זהותו. אנחנו בודקים בשעה זו ארבע אפשרויות: חטיפה, חבלה, בעיה פסיכולוגית של הנוסעים והצוות ובעיות אישיות של הנוסעים והצוות", הוסיף.
צעיר אירני שמתגורר בקואלה לומפור סיפר כי הוא למד עם אחד הנוסעים שטסו בזהות בדויה, וטען כי הוא ישן בביתו לפני עלייתם לטיסה בדרך לאירופה. זהותו של הנוסע הנוסף שהשתמש בדרכון גנוב טרם התבררה בשלב זה. מומחים טענו כי השימוש בדרכונים גנובים הוא "הפרה של הביטחון התעופתי", אך ציינו כי מדובר בנוהג יחסית שכיח באזור, בשל ריבוי מקרי ההגירה הלא-חוקית באזור.
לוויינים יסייעו במאמצי החיפוש והחילוץ
סין החלה בפריסת 10 לוויינים במטרה לסייע באיתור המטוס. מאז נעלמו עקבותיו של המטוס סין מפעילה לחצים כבדים על מלזיה לזרז את החיפושים אחריו, מאחר ויותר ממחצית מנוסעיו היו סינים. במקביל, הודיעה מלזיה כי החיפושים כעת יתמקדו גם ביבשה, באזור חופיה המערביים של המדינה.
בלוויינים שתקצה סין לטובת החיפושים אחר המטוס ישנן מצלמות בעלות רזולוציה גבוהה במיוחד, המסוגלות להבחין בפרטים קטנים על פני כדור הארץ. "הלוויינים יסייעו במאמצי החיפוש והחילוץ של המטוס המלזי", נמסר בהודעת הצבא הסיני. הלוויינים הסיניים גם יעזרו בניטור מזג האוויר ובתקשורת בין הגופים המחלצים. בנוסף, תוקצה מערכת הניווט הסינית "ביידו" לטובת החיפושים, "על מנת לספק יכולות ניווט אמינות לפעולות ההצלה", כך על פי הדיווח בסין.
במקביל, נמשכת החקירה סביב רכישת הכרטיסים על ידי "מר עלי" האירני, שעל פי הדיווחים התקשר לסוכנות נסיעות תאילנדית וביקש ממנה את הכרטיסים ב-1 במרס. הסוכנות רכשה עבורו את כרטיסי הטיסה, תחילה בחברות תעופה אחרות - אבל תוקפם פג ב-6 במרס - אז ביקש ממנה איש העסקים לכרטס אותם בשנית.