באתר מחנה ההשמדה אושוויץ שבפולין נגנב השלט המפורסם שהוצב בשער המחנה ועליו הכיתוב בגרמנית: "העבודה משחררת". במשטרת פולין פתחו בחקירה ומנסים לאתר את האלמונים שנמלטו מהמקום. עד כה לא דווח על חשודים במעשה.
על פי ההערכות, הגנבים הסירו במהלך הלילה את השלט על ידי שחרור הברגתו ואז הוציאו אותו מעל השער מצדו השני. "בשעות הבוקר שומרי המוזיאון שהגיעו למקום הבחינו כי השלט נעלם והזעיקו את כוחות המשטרה", סיפרה דוברת המשטרה המקומית. "כעת אנחנו עורכים סריקות נרחבות בעזרת כלבי גישוש".
מדובר בפעם הראשונה בה נגנב שלט המתכת שהוכן על ידי אסירי המחנה בתחילת שנות ה-40 במאה הקודמת. יותר ממיליון בני אדם, 90% מהם יהודים, נרצחו באכזריות באושוויץ על ידי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.
הנשיא פרס הביע זעזוע מהמקרה
בעקבות המקרה, נפגש הנשיא פרס עם ראש הממשלה הפולני, דולנד טוסק. הנשיא ביקש מטוסק לנקוט את כל הצעדים שיאפשרו את החזרת השלט למקומו, ואת לכידת הגנבים. "מדינת ישראל והעם היהודי כולו מבקשים שתנקטו בצעדים המתבקשים כדי לתפוס את הפושעים ולהחזיר את השלט למקומו". אמר פרס, "השלט הוא בעל משמעות היסטורית עמוקה ביותר, הן לעם היהודי והן לעולם כולו והוא מהווה מצבה ליותר ממיליון יהודים שהושמדו במחנה זה".
טוסק הביע צער על המקרה בשם ממשלת פולין והעם הפולני כולו, ועדכן את הנשיא פרס בהתקדמות בחקירה. ראש הממשלה הפולני אף הבהיר לנשיא פרס כי "אנו נוקטים בכל הפעולות הנדרשות כדי לתפוס את הפושעים". טוסק הנחיה את שר המשטרה הפולני להעמיד את חקירת המקרה בעדיפות עליונה.
השר אדלשטיין: זהו מחדל חמור
"מדובר במחדל חמור של משטרת פולין", הגיב בזעם שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין. "אנו נמצאים בתקופה שבה תופעות האנטישמיות מתרבות וקיים חשש מוחשי לשלומם של יהודי התפוצות. לאנטישמים ולמכחישי השואה אין קווים אדומים ועתה הם מנסים ללא הועיל לעשות זאת באמצעות העלמת סמלי זכרון השואה".
"האירוע המקומם הזה מהווה תזכורת נוספת, שגם 65 שנה לאחר תום השואה, יש בעולם די שנאת יהודים, שמאפשרת פעולת זוועה כזו", הוסיף רמי הוכמן, מנכ"ל בית לוחמי הגטאות ע"ש יצחק קצנלסון, למורשת השואה והמרד.