הסוף לקרינה המזיקה בצ'רנוביל? 28 שנים אחרי התאונה הגרעינית החמורה בהיסטוריה, אוקראינה מכריזה על פרויקט שאפתני במיוחד: קשת פלדה ענקית במשקל 32 אלף טונות נבנית בימים אלה במקום במטרה לכסות את מה שנותר מהכור הגרעיני וללכוד את הקרינה שנותרה במקום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי דיווח של ה"ניו יורק טיימס", אלפי פועלים בונים את הקשת כשהם פועלים מאחורי קירות בטון על מנת להימנע מהשפעת הקרינה. קשת הפלדה, שבנייתה תושלם ב-2017, תאפשר לסיים את מבצע הטיהור באזור - טיהור שבמהלכו יפונו כל ההריסות במקום למתקן סגור.
"זה מבנה מדהים", אמר ניקולס קאילי, מנהל הפרויקט ההנדסי. "אי אפשר להשוות את זה לשום דבר אחר בעולם". על פי התכנון, הקשת צפויה לבלום את הקרינה במקום במשך מאה שנים לפחות. במימון פרויקט הקשת - שעלותו כמיליארד דולרים וחצי - השתתפו ארצות הברית ו-30 מדינות נוספות.
הקשת מצופה בפלדת אל-חלד וגודלה מאפשר לה, באופן תיאורטי, לכסות את פסל החירות. עם סיום עבודות הבנייה, צפויה הקשת להיגרר או להידחף על ידי משטחי ענק עשויים טפלון, עד למקומה מעל שרידי הכור.
המשבר הפוליטי באוקראינה וחוסר היציבות הקשה במזרח המדינה מעורר חששות בקרב יזמי ומבצעי הפרויקט. בחברת ההנדסה הצרפתית "נובארקה" כבר הודיעו שהמשבר עלול להוביל לעיכוב בעבודות.
על פי הנתונים הרשמיים, 31 בני אדם מתו כתוצאה מחשיפה לקרינה בשלושת החודשים האחרונים אחרי התאונה הקשה. יותר מ-6,000 בני אדם לקו בסרטן בשנים שלאחר מכן, אך לא ברור כמה בני אדם מתו כתוצאה מהאסון והשלכותיו בשנים האחרונות. יותר מ-300 אלף בני אדם נאלצו לעזוב את בתיהם בעקבות הקרינה החמורה באזור.