הפתעה בקופנהגן: "ריו דה ז'נרו תארח את האולימפיאדה בשנת 2016", הכריזו אמש בוועד האולימפי - ונתנו את האות לתחילת המסיבת הניצחון העצומה בחופי ברזיל. 100 אלף ברזיאלים שמחים יצאו בריקודים בחוף קופקבאנה בעיר. הנציג הישראלי בוועד האולימפי אלכס גלעדי מופתע כמו העולם כולו מההדחה של שיקגו כבר בתחילת המרוץ. לריו, הוא אומר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, עכשיו זה הזמן לעבוד.
הספירה הראשונה הותירה את בני הזוג ברק ומישל אובמה ואת ארצות הברית כולם בהלם. "העיר שקיבלה הכי פחות קולות - שיקגו", הכריזו מעל בימת כינוס הוועד האולימפי. מאות מתושבי עיר הרוחות הלכו הביתה מאוכזבים. לבני הזוג הנשיאותיים, שהגיעו לדנמרק במיוחד כדי להשפיע על הבחירות יש דרך ארוכה מאוד הביתה. ארוכה ועצובה.
מיד אחרי ההצבעה שוחחנו עם גלעדי שהיה שותף להצבעה. גלעדי אמר לנו שגם הוא מנסה להבין איך זה קרה. "כנראה חברי הוועד האולימפי אמרו את דברם לנציגים האמריקנים", הוא מפרשם. הוא אף ייעץ לנשיא האמריקני ולרעייתו לא להיעלב האופן אישי מההצבעה. לדעתו, בני הזוג קיבלו את כל הכבוד וההערכה מחברי הוועד, "אבל ההצבעה כאן לא הייתה על המנהיג החביב - אלא על העיר".
גלעדי הסביר שהתקציב האולימפי שתקבל ריו עומד על 3.5 מיליארד דולר. הוא הזכיר שהתקציבים האלה הם כספים שנשארים בעיר גם זמן רב אחרי האולימפיאדה.
טוקיו מבינה
לטוקיו, שהודחה אחרי ההצבעה השנייה, לא היו ציפיות גבוהות לארח את האולימפיאדה ב-2016. שם אמרו לעצמם "הידד", וכעת הם ממתינים למרוץ לאירוח האולימפיאדה ב-2220. מדריד, ששרדה עד ההצבעה האחרונה, תמתין גם היא למועד אחר.
ראשי מדינות, אתלטים, שחקנים וסלבריטאים משיקגו, מדריד, טוקיו וריו דה-ז'נירו התגייסו לטובת המאמצים הלאומיים לזכייה בתואר המארחת. הנשיא אובמה אימץ פרויקט זה באופן אישי והרחיק במיוחד עד קופנהגן כד להבטיח לחברי הוועד: "נגרום לכם גאווה". אבל זה לא עזר לו.
מקורות בוועד האולימפי אמרו כי ההצבעה הייתה צמודה מאוד, אבל ריו - העיר שייצג הנשיא לולה דה-סילבה, היא המנצחת הגדולה. היא עשתה זאת למרות בעיות חמורות של פשע, עוני, מחסור במתקנים ובעיות תחבורה. למעשה, היתרון של ריו היה שהיא העיר הראשונה בדרום אמריקה כולה שתארח אולימפיאדה. היסטוריה.
מדריד, שהפסידה את אירוח המשחקים ב-2012 ללונדון, קיוותה שלמרות הקרבה הגיאוגרפית, הוועד האולימפי יתחשב ביכולותיה של העיר לארח אירוע בסדר גודל כזה. מרצדס קוגהאן, שהגישה את הבקשה מטעם מדריד, אמרה כי "77% מהמתקנים כבר עומדים או שהם נמצאים עכשיו בבנייה. אנחנו צריכים להשקיע רק 463 מיליון דולר כדי לקיים במדריד משחקים מעולים, עם מתקנים מעולים". לא בטוח שיש להם סיבה להמשיך לבנות.
ואם במדריד טוענים שהם כבר כמעט השלימו את העבודה, ביפן הבטיחו "אולימפיאדה מהעתיד", אולימפיאדה בה הכל יפעל בעזרת חשמל סולארי, כולל שידורי טלוויזיה מובילים. אבל טוקיו כבר אירחה את המשחקים בשנת 1964, לכן עד כמה שההצעה של היפנים הייתה נוצצת, ייקח לה כנראה עוד זמן עד שהיא תקבל את הזכות לארח שוב את המשחקים האולימפיים.