בעוד השיחות באו"ם על הסכם הפשרה תקועות, האם צרפת מכינה את הקרקע לתקיפה? שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר היום (ה') בריאיון לרדיו הצרפתי כי דוח פקחי האו"ם על הנשק הכימי צפוי להתפרסם ביום שני הקרוב והוא "יקבע כי היה טבח כימי בסוריה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתוך כך, מדווח המגזין "פוריין פוליסי" כי פקחי פקחי האו"ם אספו ראיות רבות המצביעות על כך שמשטר אסד השתמש בנשק כימי נגד אזרחים. דיפלומט בכיר אמר לעיתון כי הדוח ייזהר מלהאשים במפורש את משטר אסד במתקפה הכימית ב-21 באוגוסט בפרברי דמשק. עם זאת, על פי הראיות המוצגות בו, לא יישאר מקום רב לספק לגבי זהותו של האחראי לתקיפה.
לדברי הבכיר, הפקחים "מרוצים מאוד מעושר הראיות שאספו". הם בחנו שרידי טילים, אספו דגימות מהקרקע, ראיינו את נפגעי המתקפה ואת הרופאים שטיפלו בהם. כמו כן השתמשו פקחי האו"ם בדגימות דם ושתן, ובדקו גם גופות של 1,400 איש מתוך ההרוגים במתקפה.
ביום שישי האחרון הודיע נשיא צרפת פרנסואה הולנד כי ארצו תחכה לדוח פקחי האו"ם על הנשק הכימי, לפני שתפתח בכל פעולה צבאית נגד המשטר בדמשק. אתמול קיימו שגרירי חמשת המעצמות הגדולות במועצת הביטחון באו"ם, בו נבחנה הצעתה של רוסיה להצבת פיקוח בינלאומי על הנשק הכימי בסוריה - אך הדיון הסתיים ללא תוצאות. בין השגרירים יש אי הסכמה בשל סירובה של רוסיה לקבל את הצעת צרפת להטיל סנקציות על דמשק - אם לא תעמוד בהתחייבותה למסירת הנשק.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי צפוי להגיע היום לז'נבה ולהיפגש עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב, בכדי לגבש מתווה לפתרון דיפלומטי למשבר הנוכחי בסוריה. השניים צפויים לדון בהצעת הפשרה הרוסית כחלופה לתקיפה אמריקנית אפשרית.
טרם המראתו לפגישה, השניים שוחחו בטלפון לקראת סבב השיחות הצפוי להסתיים בתוך יומיים-שלושה. בנוסף לפגישתו עם לברוב, צפוי קרי להיוועד בנושא גם עם שליח האו"ם והליגה הערבית בסוריה לאחדר ברהימי.
פוטין: "אסור שמדינות יעקפו את האו"ם"
בזמן שקרי ולברוב מתכוננים לפגישה, תקף מעל דפי העיתון נשיא רוסיה את נשיא ארה"ב. "התערבות אמריקנית הפכה להרגל", כתב פוטין במאמר דעה שפורסם הלילה ב"ניו יורק טיימס" וטען כי בזמן של חוסר תקשורת בין ארה"ב לרוסיה יש "לדבר ישירות אל העם האמריקני".
מנגד, דיבר על חשיבותו של האו"ם. "מייסדי האו"ם הבינו כי החלטות המשפיעות על מלחמה ושלום צריכות להתרחש רק בקונצנזוס", הסביר. הוא אף ציין כי בהסכמת ארצות הברית, עוגנה זכות הווטו של החברות הקבועות במועצת הביטחון. "איננו רוצים שהאו"ם יסבול מאותו גורל של חבר הלאומים, שהתפרק ערב מלחמת העולם השנייה בשל חוסר השפעה אמיתית. זה יהיה אפשרי אם מדינות משפיעות יעקפו את האו"ם וינקטו בפעולה צבאית ללא אישור מועצת הביטחון", טען פוטין.