האקדמיה המלכותית השוודית למדעים מעניקה השנה את פרס הנובל בכימיה לשני כימאים יפנים ואמריקני: ריצ'ארד פ' הק מאוניברסיטת דלאוור בניו ארק, לאי-איצ'י נגישי מאוניברסיטת פורד בארצות הברית ולאקירה סוזוקי מאוניברסיטת הוקאדו-ספורו, יפן.
המדענים קיבלו את הנובל בגין מחקר בנושא זירוז וזיווג של מערכות אורגניות, פעולה שמדמה את פעולתו של הטבע. "הכימיה האורגנית התפתחה לאומנות", אמרו היום בסטוקהולם.
הכימיה האורגנית מצליחה לחקות תהליכים מהטבע עצמו
השנה ועדת פרס הנובל העניקה כאמור את הפרס לכימאים הק, נגישי וסוזוקי על פיתוח אמצעי הגנה עם יסוד מתכתי, כלי שמאפשר לכימאים בכל העולם ליצור הרכבים כימיים מתוחכמים - שלדי מולקולות מורכבות על בסיס פחמן שמסייעות בהליכים רפואיים שונים, הרכבים שמצליחים לחקות את הטבע בעצמו.
"כימיה אורגנית היא הבסיס לחיים", הסבירו בוועדה המלכותית השוודית, והיא זו שאחראית לתופעות טבע רבות בהם אנו נתקלים במהלך חיינו - תופעות כמו צבע בפרחים, הרעל של הנחשים או קוטלי חיידקים כמו הפניצילין. הכימיה האורגנית אפשרה לבני האדם לחקות את הכימיה של הטבע ואף ליצור חומרים חדשים, כמו למשל, בעבר - פלסטיק.
כדי לבנות הרכבים כימיים מורכבים, הכימאים הצליחו ליצור כלים שמצרפים אטומי פחמן, בניגוד להתנהגות הטבעית שלהם.
בשנה שעברה הייתה זו הישראלית פרופ' עדה יונת, שזכתה בפרס נובל בכימיה. פרופ' יונת, קריסטלוגרפית ממכון ויצמן למדע, היא מהחוקרים המובילים בעולם בתחום הביולוגיה המולקולרית. במובן מסוים היא ממשיכת דרכם של ג'יימס ווטסון ושל פרנסיס קריק שפיענחו את המבנה המולקולרי של ה-DNA בשנת 1953.