בראיון נדיר של בכיר מהאופוזיציה ברוסיה לתקשורת הישראלית, אומר אלכסנדר רומנוביץ', סגן יושב ראש ועדת החוץ של הפרלמנט הרוסי, כי האופוזיציה לא חולקת על הנשיא פוטין בכל הקשור לניהול המשבר באוקראינה, שארצו תמשיך להיות בעלת ברית למשטר אסד וכי הסנקציות על ארצו רק מחזקות את העם הרוסי. "הן רק גורמות לנו להתגבש ולהתאחד, אני יותר חולק עם פוטין מאשר חולק עליו", הוא אומר.
רומנוביץ' נבחר לפרלמנט הרוסי, הדומה, מטעם מפלגת "רוסיה צודקת", מפלגת האופוזיציה העיקרית לשלטון פוטין. למרות שהוא מעביר ביקורת על מדיניות הנשיא בתחומי הכלכלה והחברה, הוא לא חולק על מדיניות החוץ שלו, שמעמידה את רוסיה במרכזן של כמה סכסוכים בינלאומיים: "אין לנו מחלוקות עם הנשיא, תפקיד ועדת החוץ הוא לנהל את המדיניות, לא לקבוע אותה. כשמוצעת מדיניות יש ויכוחים, אך מרגע שיש החלטה אנחנו מבצעים".
חבר הפרלמנט העריך כי האליטה הפוליטית מאוחדת "מקצה לקצה" בכל הקשור למדיניות החוץ של רוסיה, כולל לגבי הפעולות האחרונות שלה באוקראינה. הוא הוסיף כי אין משמעות הדבר שאין ברוסיה אופוזיציה - לדעתו יש להשקיע יותר בחינוך, להגדיל את הקצבאות הסוציאליות לאזרחים וגם לפעול להגדלת הילודה ברוסיה. "בלי גידול דמוגרפי, לא יהיה ברוסיה כלום", הזהיר.
"לא תהיה שום פעולה צבאית באוקראינה"
בעוד המצב הפוליטי במזרח אוקראינה ממשיך להיות נפיץ, רומנוביץ' טען כי סיפוח קרים הוא כבר עובדה מוגמרת, וכי בעוד מספר חודשים הפרלמנט הרוסי יגדל כדי להוסיף אליו את נציגי חצי האי שסופח לרוסיה, למרות התנגדות של הקהילה הבינלאומית.
"קרים תעזור לנו בהתפתחות הכלכלית בתוך רוסיה. אנחנו נהפוך אותה למודל, מחוז רוסי לדוגמא. היא תעזור לנו להתרכז בתוך רוסיה פנימה, לא החוצה", אמר רומנוביץ' וחזר על טענת הנשיא פוטין כי משאלי העם במחוזות המזרחיים באוקראינה לא נערכו בצורה אמינה, בניגוד למשאל בקרים, ולכן אינם תקפים מבחינת מוסקבה. "זה ויכוח בין השלטון המרכזי בקייב לשלטון המקומי, אנחנו רק עוקבים", הדגיש.
רומנוביץ' ביקש להרגיע ואמר כי "למרות ההיסטריה של המערב, לא תהיה שום פעולה צבאית באוקראינה, הנשיא אמר זאת בעצמו. גם לקרים לא הייתה פלישה, אני מתפלא על קוצר הרואי של המערב".
איש האופוזיציה הרוסי גם לא מתרגש מהסנקציות של אירופה וארצות הברית על מוסקבה. "מעשית, אין סנקציות. מונעים נסיעות ומחרימים נכסים באירופה? אין לבכירים שלנו נכסים כאלה, והם נוסעים כרגיל מתוקף אמנות בינלאומיות. שפת הסנקציות מובילה למבוי סתום. היא נשק, וכשמשתמשים נגדנו בנשק זה כופה עלינו להתרכז ולהתאחד. הסנקציות רק יתרמו להתגבשות שלנו".
רומנוביץ' הדגים את טענתו באמצעות הספורט: "התעמולה האמריקנית ניסתה למכור לעולם שאולימפיאדת סוצ'י זאת גרסה חדשה של משחקי ברלין 1936. ומה קרה? לא רק שכולם היו מרוצים, אלא שרוסיה זכתה במקום הראשון בדירוג המדליות. זה מראה שלחצים מבחוץ מובילים אותנו רק להישגים".
"לא צפוי שינוי ביחסים שלנו עם סוריה"
על היחסים המורכבים של רוסיה עם ישראל אמר חבר הפרלמנט: "אני לא רואה דבר שיכול להפריע ליחסים בינינו אלא אם יתערב כוח שלישי שכולם יודעים מיהו", אמר והצביע על ארה"ב במפת העולם שהייתה תלויה מאחוריו. לדבריו, "את הבעיות עם הפלסטינים צריך לפתור במשא ומתן ולא עם קלצ'ניקוב".
לגבי המדיניות הרוסית בסוריה, אמר הבכיר הרוסי כי לא צפוי שינוי במדיניות התמיכה במשטר אסד: "לא מתוכנן שיקול דעת מחודש של המדיניות כלפי סוריה. זה לא שרק אנחנו ואירן תומכים בו, יש עוד מדינות".
ומה בדבר אירן? לאחר סיום סיבוב עקר נוסף במשא ומתן על תכנית הגרעין, ביקש רומנוביץ' לומר לישראלים: "אני מבין את מורכבות ואת חשיבות העניין לישראל ולשאר מדינות המזרח התיכון, אבל המציאות הגיאופוליטית היא זו שתקבע. אירן היא מדינה חשובה, לרוסיה, כמו לכולם יש אינטרסים".
חבר הפרלמנט אמר את הדברים במפגש ראשון מסוגו עם עיתונאים וחוקרי רוסיה מישראל, ביוזמת הממשלה הרוסית, שנערך בדומה שבמוסקבה.