נשיא רוסיה לא נשאר אדיש לנאומו של ברק אובמה מאתמול (ד'). במאמר דעה שפרסם ב"ניו יורק טיימס", שטח את משנתו בנוגע לסוגייה הסורית ואף תקף את הנשיא אובמה: "התערבות אמריקנית הפכה להרגל".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"האירועים האחרונים בסוריה מחייבים אותי לדבר ישירות אל העם האמריקני ואל מנהיגיו, בזמן של חוסר תקשורת בינינו", פתח פוטין את דבריו. בטור שפרסם סקר בתחילה את היחסים בין רוסיה לארצות הברית זאת לקראת הצגת עמדותיו בנוגע לסוגיית הנשק בסוריה. "עמדנו אחת נגד השנייה בתקופה של המלחמה הקרה. אך היינו גם בעלות ברית פעם, והבסנו את הנאצים ביחד", כתב פוטין.
נשיא רוסיה ציין את חשיבותו של גוף האומות המאוחדות שהוקם מיד לאחר מלחמת העולם השנייה. "מייסדי האו"ם הבינו כי החלטות המשפיעות על מלחמה ושלום צריכות להתרחש רק בקונצנזוס", הסביר. הוא אף ציין כי בהסכמת ארצות הברית, עוגנה זכות הווטו של החברות הקבועות במועצת הביטחון. "איננו רוצים שהאו"ם יסבול מאותו גורל של חבר הלאומים, שהתפרק ערב מלחמת העולם השנייה בשל חוסר השפעה אמיתית. זה יהיה אפשרי אם מדינות משפיעות יעקפו את האו"ם וינקטו בפעולה צבאית ללא אישור מועצת הביטחון", טען פוטין.
"תקיפה תעורר גל טרור"
פוטין הזהיר כי תקיפה אמריקנית בסוריה עלולה לגרור גל טרור וחוסר יציבות אל לגבולות המדינה. "תקיפה אפשרית של ארה"ב בסוריה, למרות התנגדות חזקה מצד מדינות רבות ומנהיגים פוליטיים ודתיים, כולל האפיפיור, תעלה בחייהם של עוד חפים מפשע, ועשויה להפיץ את הקונפליקט מעבר לגבולות סוריה", הדגיש. "תקיפה תגביר את האלימות ותשחרר גל חדש של טרור. זה עלול לערער מאמצים לפתור את סוגית הגרעין האיראני והעימות הישראלי-פלסטיני ויוביל לערעור המזרח התיכון וצפון אפריקה", הצהיר.
בנוסף לטענות שהציג, פוטין טען כי השימוש המיוחס למשטרו של אסד בנשק כימי הינו מוטעה. לדבריו, כוחות המורדים היו אלו שתקפו בגז רעיל בסוריה בניסיון לעורר תגובת המערב. "הדיווחים על כך שהמיליציות מתכוננות למתקפה נוספת, הפעם נגד ישראל, לא יכולים לעבור בהתעלמות וללא תגובה", הוסיף פוטין.
פוטין אף מתח ביקורת נוקבת נגד מדיניותה של ארצות הברית בשנים האחרונות, שבמסגרתה בחרה בהתערבות צבאית בנעשה במדינות רבות. "בשנים האחרונות הפכה ההתערבות הצבאית בסכסוכים פנימיים במדינות זרות להרגל עבור האמריקנים. בעת האחרונה יותר ויותר אינם רואים בארצות הברית מודל לדמוקרטיה, אלא כברית הנשענת על כוח בחלק מהגנה עצמית תחת הסלוגן - 'או שאתם איתנו, או שאתם נגדנו'", תקף פוטין.
קרי ולברוב ייפגשו על רקע אי ההסכמה במועצת הביטחון
הדיון שקיימו הלילה (ד') שגרירי חמשת המעצמות הגדולות במועצת הביטחון באו"ם, בו נבחנה הצעתה של רוסיה להצבת פיקוח בינלאומי על הנשק הכימי בסוריה - הסתיים ללא תוצאות. בין השגרירים חלה אי הסכמה בשל סירובה של רוסיה לקבל את הצעת צרפת להטיל סנקציות על דמשק - אם לא תעמוד בהתחייבותה למסירת הנשק.
בתוך כך, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי צפוי להיפגש היום בז'נבה עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב, בכדי לגבש מתווה לפתרון דיפלומטי למשבר הנוכחי בסוריה. השניים צפויים לדון בהצעת הפשרה הרוסית לפי יועבר הנשק הכימי שברשות הסורים לפיקוח בינלאומי ואף יוצא משטחה, זאת במקום תקיפה אמריקנית אפשרית.
סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי השניים שוחחו בטלפון לקראת סבב השיחות הצפוי להסתיים בתוך יומיים-שלושה. בנוסף לפגישתו עם לברוב, צפוי קרי להיוועד בנושא גם עם שליח האו"ם והליגה הערבית בסוריה לאחדר ברהימי.