לקראת הסכם? שרי החוץ של שש המעצמות יגיעו ביממה הקרובה לז'נווה במטרה להפעיל לחץ ולהניע את השיחות המתקיימות בין המערב לאירן. השיחות, שנכנסו ליומן השלישי, הגיעו למבוי סתום, אך כעת מתכוונים שרי החוץ להגיע לפריצת דרך ולהסכם שעשוי להסיר את הסנקציות מעל הרפובליקה האסלאמית כבר בשבוע הקרוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
היום (שבת) הגיע שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, לאתר בו מתקיימות השיחות, והצטרף לעמיתיו מארצות הברית, גרמניה, בריטניה וצרפת שכבר נמצאים בז'נווה מאז אתמול. גם שר החוץ של סין, וואנג יי, צפוי לצאת ביממה הקרובה לשווייץ במטרה להשתתף בשיחות - כך הודיעה תחנת הרדיו הממלכתית של סין.
מוקדם יותר היום התייחס שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, להתקדמות השיחות ובריאיון לתכנית רדיו במדינתו אמר כי "נכון לעכשיו אין שום ודאות שייחתם הסכם עם אירן במסגרת שיחות הגרעין בין טהרן לבין המעצמות".
בנוסף לכך, אמר פביוס כי יש להתייחס ברצינות לחששות של ישראל ושל שאר המדינות הסובבות את אירן. לדבריו יש לקחת בחשבון את החששות הללו במהלך המשא ומתן עם טהרן.
"אנחנו בעד הסכם, זה ברור", הבהיר פביוס בריאיון. "אבל ההסכם חייב להיות רציני ואמין. הנוסח הראשוני מהווה התקדמות, אבל זה לא מספיק".
גם שר החוץ הבריטי וויליאם הייג הנמיך היום ציפיות. על רקע חידוש השיחות בין טהרן לבין המעצמות, אמר הייג כי "לא ניתן לומר בוודאות שיושג בסוף היום הסכם בעניין תכנית הגרעין של אירן".
השיחות בז'נבה חודשו
לאחר שעות של משא ומתן מרתוני בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, מקבילו האירני ג'וואד זריף ושרת החוץ של האיחוד האירופי קת'רין אשטון, לא הצליחו הצדדים להגיע להסכם אמש. הם החליטו לקיים הפסקה בהסכמת הצדדים במהלך הלילה, והבוקר חודשו השיחות. בניגוד למה שנמסר קודם לכן, הצדדים לא פירסמו הצהרות עם סיום השיחות במהלך הלילה.
בירושלים הביעו אכזבה וזעם בעקבות ההתקדמות המשמעותית בשיחות, ונדמה שהם מתפתחות למשבר כפול עם וושינגטון - בנושא האירני ובזה הפלסטיני. מוקדם יותר אמש אמר בכיר בבית הלבן כי הביקורת הישראלית, יחד עם זו הסעודית, על המתווה בנוגע לתכניתה הגרעינית של אירן "הייתה מוקדמת מדי". מחר צפוי שר החוץ הרוסי לברוב להצטרף לשיחות.
אתמול, עם נחיתתו בז'נבה שבשוויץ, הבהיר קרי כי "טרם נחתם כל הסכם עם אירן". לדבריו, עדיין קיימים חילוקי דעות בין הצדדים וייעשו מאמצים "ככל שניתן על מנת לצמצם אותם". גם שרי החוץ של בריטניה, צרפת וגרמניה הגיעו היום לאתר השיחות. הרקע להגעתם הבהולה עדיין לא ברור ועל פי דיווחים ייתכן והצדדים יחתמו בסוף השבוע על הסכם.