רצח הצעיר דניאל מכרופת בידי אנשי משמרות המהפכה עורר זעזוע בקרב חברי הקהילה היהודית באירן, שמאז ההפיכה האיסלאמית ב-1979 מתהלכים בין הטיפות בניסיון להימנע ממתיחות עם גורמי המשטר ובמקביל, לשמור על אורחות חייהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מכרופת, בן 24 במותו, היה בן למשפחה ידועה בקהילה היהודית באירן - שמונה כיום כ-30 אלף איש המתגוררים בעריה המרכזיות של המדינה. ארמין-אבי קרויצנאכר, יהודי יליד אירן, סיפר הערב לחדשות 2 באינטרנט על שיחה שקיים במהלך היום על התקרית עם בני משפחתו שעודם מתגוררים ברפובליקה האיסלאמית.
קרויצנאכר הצליח להימלט מאירן ב-2010 ומאז מתגורר בגרמניה. "הקורבן הוא בן למשפחה יהודית עשירה מאוד באיספהאן שבולטת מאוד בעסקי השטיחים במדינה", הוא סיפר. "הוא היה בקשר עם בת של איש משמרות המהפכה, שדרשה ממנו להינשא לה אחרי שככל הנראה קיים עמה מגע אינטימי וסירב להיענות לבקשתה. הרצח שלו נעשה כנקמה על חילול כבוד המשפחה".
על אף המתיחות רבת השנים בין ישראל לאירן, מקפיד שלטון האייתולות להימנע מלפגוע במרקם החיים של יהודי המדינה - בין היתר, מתוך כוונה להציג זאת כראייה לסובלנות שהם לכאורה מפגינים. הפעם האחרונה שבה הועמדו לדין יהודים באירן במפגן ראווה הייתה ב-2000, אז הואשמו בריגול למען ישראל - וזכו לביקורת נוקבת ברחבי העולם.
רבים מקרב יהודי אירן הם סוחרים בעלי ממון - שפעמים רבות, משמיעים גילויי תמיכה פומביים במשטרו של אחמדינג'אד.