נשיא המדינה שמעון פרס העניק היום (ב') את עיטור הנשיא לאלי ויזל, ניצול השואה וזוכה פרס נובל לשלום על תרומתו הייחודית לזכרון השואה, ולאור חתירתו הבלתי מתפשרת למען השלום ולמען הסבלנות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הטקס התקיים בניו-יורק במעמד נשיא המדינה, שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור, הקונסול הכללי של ישראל בניו-יורק עידו אהרוני, ומר אלי ויזל ואשתו. הנשיא תכנן להעניק לויזל את הפרס בארץ אך בשל מצבו הבריאותי הוענק לו הפרס בחו"ל.
בפתח הטקס הוקראו נימוקי ועדת העיטור ובמרכזם: "אלי ויזל הטביע חותמו על האנושות כולה, בכך שבפעילותו הציבורית חוצת המדינות תרם תרומה ייחודית להנצחת מורשת השואה ולהעברת מסר חזק של שלום וכבוד אנושי לעולם כולו".
מיד לאחר מכן ענד הנשיא את האות המכובד על צווארו של אלי ויזל ואמר: "זהו כבוד גדול וזכות גדולה להעניק לך את עיטור הנשיא. על פועלך ארוך השנים לשימור זיכרון השואה. השואה לימדה אותנו שלהרוג ניתן לא רק ברובים ובנשק אלא גם באדישות, ואתה אלי, מציל את העולם מאדישותו. אתה מניף את דגל האנושות, מניעת שפיכות הדמים והמאבק נגד הגזענות והאנטישמיות, ומניעת המלחמה. באופן אישי עברת את הזוועות הקשות ביותר של האנושות וכניצול שואה בחרת להקדיש את חייך כדי להעביר את המסר- לעולם לא עוד".
ויזל הודה לנשיא והתרגש מהמעמד: "ישראל היא מרכז חיי ולמרות שאיני חי בה ישראל חיה בתוכי. החיים מורכבים לא רק משנים אלא גם מרגעים, ורגע כזה שווה חיים שלמים".
ההחלטה להעניק את העיטור לאלי ויזל, התקבלה על ידי הנשיא בהמלצת חברי הוועדה המייעצת, בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר, נשיאה החמישי של מדינת ישראל יצחק נבון, הפרופסור סוזי נבות ועוד.
ויזל, שנולד בעיר סיגט שברומניה, גורש יחד עם משפחתו למחנה אושוויץ בשנת 1944 ושרד שם את זוועות המלחמה. בשנת 1963 התאזרח בארצות הברית, שם החל בפעילות ציבורית להנצחת מורשת השואה, והפך לדמות המרכזית והמוכרת ביותר בארצות הברית בתחום זה.