במהלך השבוע האחרון הוכרזו פרסי הנובל בכימיה, במחקר ברפואה, פרס נובל לשלום, פיזיקה וספרות ריתקו אותנו. הפרסים הופכים להיות חגיגה חד שנתית של האינטלקט האנושי, פעם בשנה מאז 1901.
הפרס הוא יוזמה של אלפרד נובל, ממציא שוודי שפיתח כלי נשק ושכלל חומרי נפץ, הוא ביקש בצוואתו להעניק את ההון שצבר ל"אלו שהועילו לאנושות".
במהלך 109 השנים שחלפו, יותר מ-500 פרסים חולקו ואחד הדברים המעניינים לבדוק - איזו מדינה היא ביתם של הכי הרבה מחזיקי פרס? מי המדינה עם המוחות היצירתיים והתורמים ביותר?
הזוכה הברורה היא ארצות הברית שזכתה ב-323 פרסים בכל הקטגוריות. אחריה - בריטניה, עם 117 מחזיקי מדליות נובל. מגרמניה הגיעו 103 זוכים ומצרפת 57, אם כי למדינה יש יתרון בפרס הנובל בספרות ואחריה - שוודיה, ביתו של 28 זוכים בפרס היוקרתי.
הבאות ברשימה: שוויץ - 25, רוסיה - 23 איטליה - 20, אוסטריה - 19, והולנד - 18 - משלימות את רשימת עשרת הראשונות. לישראל הגיעו תשעה פרסי נובל - שלושה בכימיה, שניים בכלכלה, שלושה פרסי נובל לשלום ופרס נובל אחד בספרות.
עד כה אזרחים מ-69 מדינות וטרירטוריות מחזיקים בנובל. השבוע נוספה לרשימה לראשונה גם פרו עם הנובל של הסופר מריו וורגאס יוסה.
פרס נובל בכלכלה לשני כלכנים אמריקנים ובריטי
היום זכו בפרס נובל בכלכלה שני כלכלנים אמריקנים וכלכלן הבריטי, על תכנית התמודדות עם האבטלה, יצירת משרות ועל מדיניות קביעת משכורות - כך אמרו חברי הוועדה השוודית שמעניקים לשלושתם מיליון וחצי דולר - שהם 10 מיליון קורונות שוודיות.
דיאמונד היה אחד הכלכלנים המועדפים על ממשל אובמה והנשיא האמריקני התכוון למנות את הכלכלן מהמוצא היהודי לתפקיד בכיר באוצר האמריקני - אבל דיאמונד סירב.