שרי החוץ של מעצמות המערב יצאו הלילה (ו') בדרכם לז'נבה, שם מתקיימות שיחות הגרעין עם אירן. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בחר להצטרף ברגע האחרון, במהלך שעלול לרמז על התקדמות לקראת הסכם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לאור ההתקדמות בשיחות, החליט קרי לצאת לז'נבה ולהצטרף לעמיתיו", מסרה דוברת מחלקת המדינה של ארצות הברית. נסיעתו של קרי לז'נבה לא הייתה מתוכננת וגורמים שונים מעריכים כי היא מרמזת על התקדמות בין אירן לבין המעצמות לקראת חתימה על הסכם.
שר החוץ של בריטניה וויליאם הייג הודיע באמצעות חשבון הטוויטר שלו כי הא נמצא בדרכו לז'נבה. במקביל סיפר דיפלומט צרפתי בכיר כי גם שר החוץ של צרפת לורן פביוס בדרכו לשיחות. אליהם יצטרפו שר החוץ של גרמניה וסטרוולה ושר החוץ של סין וונג יי.
לחמשת שרי החוץ של המעצמות, ממתין שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, אשר הגיע לז'נבה כבר אמש. לברוב לקח חלק בדיונים הקדחתניים, שכללו את שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון ואת נציגי משרד החוץ של אירן.
קודם לכן התייחס דובר הבית הלבן ג'יי קרני לשיחות בין אירן למעצמות ואמר כי בוושינגטון עדיין מאמינים שניתן להגיע להסכם בין הצדדים בקרוב. "בבית הלבן עדיין מקווים שיושג הסכם במהלך השיחות בז'נבה", הצהיר קרני.
רוחאני: על המערב להתעלם מעמדת ישראל
בעוד שבבית הלבן מביעים אופטימיות, נשיא אירן חסן רוחאני, האשים את הלחץ הישראלי כגורם המרכזי שמעקב את הההתקדמות בשיחות. "על שש המעצמות להתעלם מהעמדה הישראלית", כתב רוחאני בחשבון הטוויטר שלו. " ישראל דואגת רק לאינטרסים שלה ולא לאלה של המעצמות".
בינתיים נראה כי סלע המחלוקת העיקרי בשיחות הוא כור המים הכבדים שנמצא בשלבי בנייה בעארק. במערב הוא נתפס כמקור הפוטנציאלי לייצור דלק לפצצה גרעינית. אך מנגד אירן ממשיכה להכחיש כי היא מנסה להשיג יכולות צבאיות, אלא פועלת לייצור אנרגיה גרעינית למטרות שלום בלבד.
נציגיה של הרפובליקה האסלאמית טענו במהלך השיחות כי המתקן בעארק, הנמצא כ-155 ק"מ דרום מערב לבירה טהרן, נועד להפקת אמצעים רפואיים בלבד. אולם מומחים לנושא טונעים כי כור מסוג זה מתאים אך ורק להכנת פלוטוניום, שיכול לשמש את המדינה לשאיפותיה הגרעיניות.