סוכנויות הביון של בריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד ושוודיה פיתחו במשך חמשת השנים האחרונות מערך האזנות אחר אזרחי מדינותיהן. רוב המעקב מבוצע באמצעות שימוש בספקיות התקשורת בהן משתמש הציבור. כך לפי מסמך נוסף שהודלף על ידי העובד לשעבר בסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית, אדוארד סנאודן, לידי ה"גארדיאן" הבריטי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את התפקיד המרכזי בחדירה לפרטיותם של התושבים, מילא "מטה התקשורת הממשלתית". זו היא סוכנות הביון הבריטית האחראית לספק מודיעין ואבטחת מידע לממשלת בריטניה ולכוחות החמושים של המדינה. ארגון זה ריכז את המעקב אחר האזרחים באירופה ועמו שיתפו פעולה ארגוני המודיעין של כל שאר המדינות.
עם פרסום המסמכים הקודמים של סנאודן, לפיהם ארה"ב ביצעה מעקב אחר אזרחי אירופה, ראשי מדינות האיחוד הגיבו בזעם. אולם, כעת מסתבר שגם הם עקבו אחר אזרחיהם וחלקם אף שיתפו פעולה עם ארה"ב וסיפקו לה מידע על אזרחים.
דיווח: "ארה"ב האזינה גם לוותיקן"
בתחילת השבוע פורסם במגזין האיטלקי "פנורמה", כי בסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב (NSA) ששמה עלה בשבועות האחרונים בחשד שהאזינה ל-35 מנהיגי מדינות ועשרות מיליוני אזרחים בעולם, נהגו לצותת גם לשיחות הטלפון של האישיות הבכירה ביותר בעולם הנוצרי - האפיפיור פרנציסקוס.
"האמריקנים האזינו בסתר לאב הקדוש", נכתב במגזין האיטלקי. עוד נטען בדיווח כי גם במהלך הליך בחירת האפיפיור החדש על ידי מועצת החשמנים בוותיקן (הקונקלווה) במרס האחרון דאגו האמריקנים נהגו לצותת לקרדינלים החברים במועצה.
הדיווח אודות ההאזנות לאפיפיור והקרדינלים מיוחס לפרסום על האזנות שביצעו ב-NSA ל-46 מיליון שיחות טלפון באיטליה ובוותיקן בין החודשים דצמבר 2012 לינואר 2013. "בין השיחות הללו היו גם שיחות שבוצעו מקריית הוותיקן ואליה", נכתב בדיווח האיטלקי, בו אף הובע החשש כי ההאזנות התרחבו עד כדי ציתותים לשיחות של חברי הקונקלווה ולאפיפיור הנבחר בעצמו.
"פרנציסקוס עניין את האמריקנים כבר מ-2005. הם האזינו לו וסיווגו את השיחות לתחומי עניין בהם ענייני חוץ, הנהגה, עניינים כלכליים וזכויות אדם", נטען בדיווח הנשען על הדלפות באתר "ויקיליקס".
ומה אומרים בוותיקן? שם קיבלו את הדיווח אודות ההאזנות בשאננות. "לא שמענו דבר על האזנות סתר שבוצעו או לא בוצעו לאפיפיור ולקרדינלים. זה גם לא מדאיג אותנו", מסר דובר הוותיקן פדריקו לומברדי.
בסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי הכחישו את הדיווחים באיטליה וטענו כי הם שקריים ולא נכונים: "הסוכנות מעולם לא שמה לה למטרה את הוותיקן", נמסר בהודעה מטעמה.