ספר חדש שיצא לאור באירן ובעולם מגולל את סיפורו של דיפלומט מוסלמי שאחראי, כך על פי העדויות בו, להצלת חייהם של אלפי יהודים אירנים מציפורני הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.
בדומה לאוסקר שינדלר, התעשיין הגרמני שהציל יותר מאלף יהודים במהלך השואה כשהעסיק אותם במפעלים שבבעלותו, הפך עבדול חוסיין סרדארי לגיבור בעל כורחו, כשניצל את עבודתו בשגרירות האירנית בפריז בזכות קשריו והשפעתו בגרמניה.
סרדארי עבד בשגרירות אירן בפריז בימי מלחמת העולם השנייה. בספרו החדש של הסופר פאריבוז מוכתארי, "צילו של האריה", מתואר כיצד סיכן סרדארי את חייו כדי לעזור לבעלי אזרחות אירנית להימלט מזרועה הארוכה של המפלגה הנאצית.
שוחררו מידי הגסטפו
איליין סנאחי-כוהנים הייתה בת שבע כשנמלטה מצרפת עם משפחתה. היא זוכרת שכשהלבישה את הבובה שלה, שכבה בשקט ככל שיכלה, דוממת, בכל פעם שהרכבת הגיעה לנקודת ביקורת של הנאצים.
"אני זוכרת כל מקום, כשברחנו, הם ביקשו מאיתנו דרכונים", תיארה בריאיון ל-BBC. "אבי הגיש להם את הדרכונים, הם הביטו בהם, הם הסתכלו עלינו, זה היה מפחיד". משפחתה חיה בפריז, בקהילה קטנה של יהודים אירנים שעסקו בעיקר בעסקי התפירה.
אביה, ג'ורג' סנאחי, היה סוכר טקסטיל מוצלח. עם הכיבוש הנאצי, ניסו בני המשפחה להימלט לטהרן, ללא הצלחה - ונפלו בידי הגסטפו. אך לאחר שפנה סנאחי לשגרירות האירנית, עבדול חוסיין סרדארי סיפק למשפחה, כמו ליהודים רבים אחרים, דרכונים ומסמכי נסיעה ומעבר מזויפים ברחבי אירופה הנאצית.
האיש שמראה את פניה האחרים של אירן - מת אנונימי בלונדון
חייו של סרדארי לא היו קלים. בספטמבר 1941 פלשו רוסיה ובריטניה לאירן והוא נקרא במהרה לשוב מצרפת. לפי הספר, גם ברגעים האחרונים לפני נסיעתו, הוא המשיך להציל אנשים ואף השתמש בחסכונותיו כדי להפעיל משרד שדאג לצרכי הנמלטים.
בסופו של דבר, נרצחו מאה אלף יהודים צרפתים מידי שלטון הנאצי או נאמניו בממשל וישי.
ב-1952 הוא הואשם באירן בשימוש בסמכות שלא כדין בימי המלחמה. אז נמלט סרדארי ללונדון ואיבד את כל רכושו ופרנסתו. הוא מת בבריטניה, עלום שם, ורק לאחרונה קיבל את הכבוד המגיע לו על ידי מרכז ויזנטל לחקר השואה.
מוכתארי מחבר הספר, אמר ל-BBC שהוא מקווה שבעזרתו, דימוי העם האירני בעולם ישתפר: "אתה רואה כאן מוסלמי אירני שנאמן לדרכו, מסכן את חייו, את הקריירה שלו, את הרכוש שלו וכל מה שיש לו כדי להציל - את חבריו האירנים".