ארצות הברית ובריטניה חתמו על הסכם חשאי, במסגרתו הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי תוכל לרגל אחרי אזרחים בריטים בטלפון, באינטרנט ובדואר האלקטרוני - כך דיווח הערב (ד') "הגרדיאן" הבריטי. פרטי ההסכם הסודי נחשפו בהמשך להדלפת המסמכים המסווגים על ידי אדוארד סנואדן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפות לחדשות 2 בפייסבוק
לפי המסמכים, עד שנת 2007 ארצות הברית ובריטניה היו חברות בברית שכונתה "חמשת הכוכבים", שכללה גם את ניו-זילנד, אוסטרליה וקנדה. עוד עולה מאותו הסכם, כי על החברות בברית נאסר לרגל ולעקוב אחר האזרחים בשאר המדינות הכלולות בשותפות. אלא שבאותה שנה, החוקים השתנו כך שהתאפשר ל-NSA לנתח ולאחסן מידע אודות אזרחי בריטניה.
הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי נהגה לצותת למספרי טלפונים ניידים ולמספרי הפקס של אזרחי הממלכה. בנוסף, לסוכנות הייתה גישה מלאה לתאי הדואר אלקטרוני ולכתובות ה-IP של התושבים באי הבריטי. כל זאת תחת הסכם חשאי ומשותף לממשלות בלונדון ובוושינגטון.
יותר מ-5 מיליון אזרחים תחת מעקב
בנוסף לחשיפת פרטי ההסכם הסודי, חושפים המסמכים כי ה-NSA הציגה את איסוף המידע "כמקרי ואקראי", ובכך התאפשר לה לעקוב אחר כל אזרחי בריטניה, גם אם אינם חשודים בדבר. על פי המסמכים, האמריקנים ביקשו להבין את אורח החיים של האזרחים ולנתח את קשריהם.
המסמכים חושפים כיצד פעלה ה-NSA לאיסוף המידע. לפי הדיווח האמריקנים חילקו את האיסוף לשלושה מעגלים, כך שעל כל אזרח שאחריו נערך מעקב, עקבו גם אחרי חברו ואחרי סביבתו של החבר הנוסף. בדרך הזאת יכלו הסוכנים להכניס למעקב יותר מחמישה מיליון בני אדם.