כאשר קאטי הולנד בדקה את תיבת הדואר האלקטרוני שלה לפני מספר שבועות, היא הופתעה למצוא הודעה שטענה כי היא זכאית לפיצויים על החנות של סבתה בברלין, חנות שנבזזה על ידי הנאצים לפני 70 שנה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
זו לא הייתה הודעה מאנשי ממשל גרמנים, אלא מארגון ישראלי הפועל ברשת ומשתמש בה כדי למצוא רכוש שנגנב על ידי הנאצים ואת בעליו החוקיים, בני משפחתם של הקורבנות.
"סבתא שלי סיפרה לי הרבה מאוד סיפורים על החנות הזו, על השמלות היפות שמכרה שם, על הכובעים היוקרתיים שהם עשו, על הלקוחות העשירים שלבשו את הפריטים", מספרת לסוכנות הידיעות AP קאטי הולנד, תושבת חדרה, בת 75. "תמיד חשבנו שהכל נעלם לתמיד אחרי שההורים שלי ברחו מהנאצים. זה אפילו לא עלה בדעתנו לדרוש פיצויים. הודעת המייל ממש הפתיעה אותי".
"השפעת הרשת החברתית על ההיסטוריה של השואה - עצומה"
מאז התמוטטות הרייך השלישי ב-1945, גרמניה שילמה בערך 70 מיליארד אירו (92 מיליארד דולר) בכספי פיצויים לקורבנות השואה. יותר משני מיליון אנשים קיבלו תשלומים מידי הממשל הגרמני. מדינת ישראל קיבלה 1.7 מיליארד אירו על פי משרד האוצר הגרמני.
חלק מהתשלומים הועברו במסגרת הפיצויים שנתבעו על ידי "ועדת התביעות", ארגון שמרכזו בניו יורק ופועל להעברת תשלומים לניצולי השואה וליורשיהם. צאצאי קורבנות השואה יכולים להגיע ולתבוע את רכוש המשפחות עד סוף 2014 במידה והם מוצאים את הרכוש המקורי ברשימה שפורסמה באחרונה על ידי וועדת התביעות.
במהלך השנים, החיפוש אחר יורשים הפך למסובך יותר ויותר מפני שרוב ניצולי השואה הלכו לעולמם. על פי רוב, אין לצאצאים מידע על הרכוש המשפחתי שנגנב.
לידתה של המדיה החברתית-האלקטרונית מציעה הזדמנויות חדשות למצוא את בני המשפחה, את צאצאי הקורבנות ולסגור פרקים כאלה ואחרים מהדפים השחורים של ההיסטוריה הגרמנית. "אנחנו רואים עכשיו את ההשפעה העצומה של הרשתות החברתיות על ההיסטוריה של השואה", אמר רוברט ג'אן סמית'ס, ראש הוועדה של האיחוד האירופי למחקר ותכנון. "אנו עוברים מארכיונים מאובקים למאגר נתונים ממוחשב".
אחד האנשים שיזם ודחף את המהלך הוא גלעד ג'פט, ראש ומייסד MyHeritage, רשת חברתית הפועלת מישראל עם 70 מיליון חברים רשומים מרחבי העולם שבונים בעצמם את עץ המשפחה שלהם ברשת.
לפני כמה חודשים, ג'פט קרא מאמר על ועידת התביעות שכללה רשימה של יותר מ-40 אלף בניינים, חנויות ומפעלים שחיפשו את בעליהם המקוריים. הוא הצליב את המידע עם זה שקיים ב-MyHeritage. "חשבתי לעצמי שהסיכויים למצוא שמות באתר לא נראים טוב מפני שמומחים ניסו למצוא התאמות במשך שנים, אבל עדיין, נתתי לזה סיכוי", הוא אמר. "בחרתי כמה שמות מאוד נדירים מהרשימה ולהפתעתי, בשם השני שהעליתי, מצאתי התאמה".
"אנו עושים את זה כמצווה - כמעשה טוב"
ג'פט ריכז חמישה עובדים, הם כתבו תוכנת מחשב שמתאימה את השמות באופן אוטומטי - אלו שמופיעים ברשימת ועדת התביעות עם אלו המופיעים באתר. בינתיים, נמצאו 150 שמות ברשימה, והם ימשיכו לעבוד עליה גם בחודשים הבאים.
את שמה של קאטי הולנד הכניס האחיין שלה, ערן קרולי, הוא מילא עץ משפחתי שכולל את ריקה כהן - סבתא של הולנד והבעלים החוקיים של החנות בברלין, חנות שמוקמה בשדרות Kurfuerstendamm האופנתית, בחלק המערבי של ברלין. הוריה של קאטי ברחו לדרום אפריקה ובסופו של דבר הגיעו לישראל.
הולנד הגישה תביעה רשמית לוועדת התביעות ועכשיו היא ממתינה לתשובה. ג'פט אמר שהוא לא מצפה לשום תשלום בעד שירותיו. "אנו עושים את זה כמצווה - כמעשה טוב", הוא הסביר לכתב AP.