ארכיון
האונייה שתעשה את דרכה אל חופי עזה | צילום:

ניסיון נוסף להפר את הסגר הימי על עזה: ראש הארגון הטורקי שיזם לפני ארבע שנים את משט המרמרה, מתכנן להוציא בימים הקרובים משט נוסף לכיוון הרצועה. לטענת המארגנים, האונייה תישא עליה ציוד הומניטרי, מזון ותרופות בכדי לסייע לפלסטינים בעזה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בולינט יילדרים, ראש ארגון IHH, שיזם את משט המרמרה כמו גם את המשט הנוכחי, אמר לכלי תקשורת מקומיים במדינתו כי "הפעילים ייצאו למשט לאחר שקיבלו את אישור הממשלה באנקרה, ולפיכך כוחות חיל הים הטורקי יגנו על המשט ומשתתפיו".

ארגון ה-IHH מגדיר את עצמו כארגון זכויות אדם, אך במספר מקרים בעבר נקשר שמו עם ארגוני טרור. למשט הנוכחי צפויים להצטרף ארגונים טורקים נוספים בהם "אירופה למען הסרת הסגר". במקביל למשט הזה, גם כמה חברים ממפלגות האופוזיציה בטורקיה מתכננים ביקור הומניטארי משלהם ברצועת עזה.

נסגר התיק. אירוע המרמרה (צילום: חדשות 2)
השתלטות חיל הים על המרמרה | צילום: חדשות 2

הדיווחים אודות המשט הטורקי מזכירים באופן מיידי את משט המרמרה במאי 2010 - אז תכנן ארגון IHH הטורקי להגיע לרצועה ולהפר את הסגר הימי על עזה. באישון לילה השתלטו לוחמי השייטת על המאווי מרמרה, אלא שבעקבות אלימות קשה של יושבי האונייה נגד החיילים הם פתחו באש, והרגו תשעה אזרחים טורקים.

התקרית זכתה לגינויים רבים מסביב לעולם והייתה גורם מרכזי בהידרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה. פעילי המרמרה התקבלו באיסטנבול כגיבורים, ואילו הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, יחד עם חיילים ישראלים נוספים "הועמדו למשפט" בטורקיה שם נגזרו עליהם מאות שנות מאסר.

הניסיונות לשבור את הסגר הימי על עזה לא הסתיימו במשט המרמרה - שנה לאחר התקרית בלמה ישראל את מה שכונה "משט החופש", כשלוחמי חיל הים השתלטו על שתי ספינות שעשו את דרכן לעזה. בשל הרגישות לאחר תקרית המרמרה, ההחלטה על ההשתלטות התבצעה בהתאם להחלטת הדרג המדיני ולאחר שמוצו כל הפניות להימנע מלהגיע לחופי עזה, ללא הועיל.

כשנה לאחר מכן, ב-2012, השתלטו לוחמי חיל הים על ספינת "אסטל" ועליה 17 פעילים פרו-פלסטינים שביצעו משט משוודיה אל עזה, במטרה להפר את הסגר הימי על הרצועה. כלי שיט של חיל הים ליוו את הספינה לעגינה בנמל אשדוד, לאחר שהמאמצים הדיפלומטיים למנוע את הגעתה כשלו.