בממשל האמריקני לא שוללים היום (ב') אפשרות של הטלת סנקציות ישירות על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומבהירים כי אוקראינה הגישה בקשה לסיוע צבאי, בקשה שנשקלת בשעה זו במסדרונות הבית הלבן. נשיא אוקראינה המכהן התייחס למשבר, ושב והצהיר כי ארצו מתנגדת לסיפוח של חצי האי קרים, גם לאחר משאל העם שהוכרע ברוב עצום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נשיא אוקראינה אולקסנדר טורצ'ינוב, הגיב לתוצאות משאל העם בקרים ואמר כי ארצו מוכנה לדון עם רוסיה במצב בקרים, אך "לעולם לא תקבל סיפוח של הטריטוריה שלנו". טורצ'ינוב הדגיש בנאום טלוויזיוני בפני האומה כי כל ניסיון להתססה יוענש, וייחשב לפשע כנגד המדינה.
גם ארצות הברית מתכוננת לעימות, ואף מאיימת על הגורם הבכיר ביותר ברוסיה - פוטין עצמו. במסיבת עיתונאים שכינס דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, הבהיר הדובר כי קיימת אפשרות להטלת סנקציות על נשיא רוסיה. "הממשל לא שולל פעולות כלפי אינדיבידואלים", ציין קרני בתשובה לשאלת העיתונאים.
קרני ציין כי אל מול הבקשה מקייב לסיוע צבאי, ארצות הברית מתמקדת בשעה זו במציאת פיתרון דיפלומטי. "יש לנו סמכות להטיל סנקציות על מגוון אנשים ורשויות", הדגיש קרני, שציין כי לאנשים בסביבתו של פוטין, עליהם הוטלו הסנקציות - "יש השפעה גדולה על רוסיה ועל פעולות הממשל".
נראה כי איומי המערב לא מטרידים במיוחד את נשיא רוסיה, שהצהיר הערב על פי דיווחים בסוכנות הידיעות הרוסית כי חתם על צו המכיר בחצי האי קרים כשטח עצמאי.
"החלטה חסרת תקדים"
במקביל, ברוסיה מגנים את הצעדים האישיים נגד בכירים בשלטון. דוברת הבית העליון של הפרלמנט הרוסי, שנכללת ברשימת הבכירים, הכריזה כי הסנקציות שהטילה ארה"ב על רוסיה ועליה הן "סחיטה פוליטית".
הדוברת, ולנטינה מטביינקה, אמרה לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי מדובר ב"החלטה חסרת תקדים, שלא נשמע כמוה אפילו במלחמה הקרה". מטביינקה הדגישה כי הסנקציות לא יפגעו בה: "אין לי חשבונות או נכסים בחוץ לארץ", הדגישה.
"אם רוסיה תמשיך בפעולותיה, נמשיך בסנקציות"
דבריה נאמרים על רקע הכרזתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה על הטלת סנקציות על רוסיה. "אני מפעיל סנקציות נגד גורמים רשמיים ברוסיה , אנשים שתמכו בגורמים בממשל הרוסי, אם רוסיה תמשיך בפעולותיה - נמשיך עם עוד סנקציות", אמר במסיבת עיתונאים דרמטית.
הוא הבהיר כי אם רוסיה תמשיך בדרכה מול אוקראינה הבידוד יילך ויעמיק. "אנו נמשיך לפעול לבידודה של רוסיה מבחינה כלכלית ומדינית אם רוסיה תעמיק את המשבר", קרא . "זה תלוי בה אם להחריף את המשבר או להרגיע אותו, להסיג את הכוחות שלה ולתת לאוקראינה זכות על שטחיה".
הסנקציות הופעלו נגד שבעה גורמים המקורבים לממשל הרוסי, ובהן איסורי כניסה לארה"ב ואירופה והקפאת נכסים של גורמים רוסיים, וגם ארבעה אזרחים אוקראינים. גם משרד האוצר האמריקני מפעיל סנקציות נגד גורמים בסכסוך , כולל הנשיא שהודח ויקטור ינוקוביץ', ועוד שני מנהיגים של קבוצות פרו רוסיות בחצי האי קרים.
שרי החוץ של האיחוד האירופי הצטרפו לעיצומים והסכימו להפעיל סנקציות שכוללות מניעת אשרות כניסה, והקפאת נכסים של 21 גורמים רשמיים ברוסיה ואוקראינה. לדברי שר החוץ הלטבי, 28 שרי החוץ של האיחוד האירופי בתום ישיבה מיוחדת. הממשל בקייב מגיב אף הוא להתפתחויות ואחרי הטלת הסנקציות הודיע, כי אוקראינה מושכת את השגריר שלה ממוסקבה.