הפרלמנט היפני פרסם היום את הדוח שחקר את אסון פוקושימה ועל פי הפרסום בעיתונות היפנית- "זהו אסון מעשה ידי בני אדם". על פי הדוח "היה ניתן לחזות את האסון ולמנוע אותו".
ועדה של 10 חברים שמונתה על ידי הפרלמנט בחודש דצמבר האחרון, ראיינה מאות עובדים מהכור הגרעיני, אנשי החברה שניהלה אותו וגורמים בממשל היפני כולל מי שהיה ראש ממשלה בזמן האסון - נאוטו קאן. ראש הוועדה, קיוש קורוקאווה ציין כי הדוח מכיל "הצעות ייעול לעתיד" ועודד את הפרלמנט להפנים וליישם את אותן המסקנות.
יפן כבר חזרה להפעיל חלק מהכורים הגרעיניים במדינה שהושבתו מיד אחרי האסון. עד השבועות האחרונים יפן נאלצה להסתדר לראשונה בלי אנרגיה גרעינית מאז שנת 1970. רבים ביפן טוענים שהמדינה צריכה להפסיק להפיק את האנרגיה שלה מכורים גרעיניים לאחר האסון, שגרם לדליפה רדיואקטיבית ונחשב לאסון הגרעיני השני בחומרתו לאסון צ'רנוביל באוקראינה. האזור סביב אתר פוקושימה יישאר מזוהם עוד עשורים רבים ומאות יוצאים בשבועות האחרונים להפגין נגד הכוונה להמשיך ולהסתמך על כורים גרעיניים.
המקור לאסון: שרשרת כשלים אנושיים
על פי דיווחים ביפן, הדו"ח שפורסם היום, מאשים את ראש הממשלה לשעבר, קאן, שניסה למזער את מידת האסון, מה שגרם להתמודדות לא נכונה בזמן האסון. הדוח מציין כי לא הייתה הנהגה מסודרת ברגעים, השעות והימים הראשונים שאחרי רעידת האדמה, לא הייתה שרשרת פיקוד מסודרת. "האסון באתר הגרעין בפוקושימה הוא תוצאה של תאונה בין הממשל, הרגולטורים וחברת טפקו והמחסור בניהול תקין של המשבר מצידם של כל הצדדים", לשון הדוח.
חברת טפקו, שכבר ערכה ופרסמה את הדוח שלה לאירועי האסון מחודש פברואר אשתקד, טוענת שבכור לא נמצא נזק רציני שנגרם מרעידת האדמה ונטען כי הצונאמי הוא זה שגרם למרבית הנזקים.