התקשורת הבינלאומית שידרה אמש בשידור חי את נאומו של ראש הממשלה מבר אילן. בתחילה הנאום הוגדר ברוב הרשתות כנאום היסטורי, והכותרות זעקו: "ישראל הולכת לקראת שלום" או "נתניהו מוכן לנסוע לדמשק וריאד כדי לעשות שלום".
אבל אחרי זמן קצר, החלו להגיע התגובות הקרירות מהממשל הפלסטיני והעולם הערבי, בנוסח "הוא מציע גטו ולא מדינה". במהרה הכותרות התאזנו, ורצף המילים "מדינה פלסטינית מפורזת" הוזכר שוב ושוב. העולם הבין טוב יותר על מה נתניהו מדבר - וההתלהבות שכחה.
בשלב הזה הרשתות הזעיקו את המומחים שיסבירו למה בדיוק התכוון נתניהו: היכן הוא מיישר קו עם אובמה והיכן הוא מתנגד. באופן טבעי, הזרקורים הופנו לסוגיית ההתנחלויות. נשיא ארה"ב דרש הפסקה מוחלטת של הבנייה ביהודה ושומרון, נתניהו אמר שהוא לא יבנה התנחלויות חדשות, אבל עשוי להרחיב את הקיימות - על פי הצמיחה הטבעית, נתניהו דיבר כאמור גם על פירוז ועל ביטול זכות השיבה.
הפרשנים ברחבי העולם הדגישו כי זהו מהלך ראשון מסוגו אצל נתניהו, הקלף הראשון שראש הממשלה הישראלי חושף. פרשן CNN ביל שניידר סיכם זאת היטב: "הוא הסכים להכיר בצורך למדינה פלסטינית" - וכאן חשיבות הנאום הזה. לברק אובמה יש פרטנר ועמדה ראשונה להתחיל לעבוד עליה, ועכשיו נראה מה יש לפלסטינים להגיד".
נאום נתניהו - סיקור מיוחד:
נתניהו: בעד מדינה פלסטינית, בתנאים
סקר: נאום נתניהו - הפתעה לטובה