מספר עונשי המוות שנגזרים על מורשעים ברחבי העולם עלה בצורה משמעותית במהלך 2008 . באסיה מוציאים להורג יותר מכל מדינה אחרת. את הנתונים המפתיעים האלה מפרסם היום ארגון אמנסטי בדוח מיוחד.
על פי הדוח, ב-2008 הוצאו להורג ב-25 מדינות 2,390 איש. מדובר בעלייה משמעותית מהנתונים של שנת 2007, אז הוצאו להורג 1,252 איש.
אחרי אסיה, המזרח התיכון עדיין ממשיך להעניש פושעים רבים בעונש החמור ביותר. באירופה - בלארוס היא המדינה האחרונה שממשיכה להעניש פושעים בעונש המוות.
באמנסטי סיכמו את הדוח בתחושות מעורבות. מצד אחד, אמרו, רק מדינה אחת מכל שמונה מדינות ממשיכה להפעיל עונשי מוות. אבל מצד שני, בכל יום במהלך 2008 הוצאו להורג שבעה בני אדם בממוצע.
סין מובילה
על פי הדוח של אמנסטי, 72% מההוצאות להורג מתבצעות בסין. אחריה אפגניסטאן, בנגלדש, אינדונזיה, יפן, צפון קוריאה, מלזיה, מונגוליה, פקיסטאן , סינגפור וויטנאם. הבולטת והמפתיעה ברשימה הזו היא יפן. בדמוקרטיה האסיאתית המובילה הוצאו השנה להורג 15 בני אדם - המספר הגבוהה ביותר מאז 1975.
במזרח התיכון אירן הוציאה להורג 346 בני אדם, בערב הסעודית הוצאו להורג 102 בני אדם. בית המשפט בבלארוס הוציא השנה להורג ארבעה מורשעים.
ראש סוכנות אמנסטי הבינלאומית אירין חאן אמרה כי "עונש המוות הוא האכזריות האולטימטיבית - היא לא אנושית ולא אמורה להיות אופציה לעונש. לעריפת הראשים, לכיסא החשמלי, לתלייה, לזריקות מוות, לירי ולסקילה אין מקום במאה ה-21".
אמנסטי מדגישה את הסכנה בהוצאה להורג של אנשים חפים מפשע. היא מזכירה שבית המשפט האמריקני הוציא השנה ארבעה אנשים משורת הנידונים למוות בגלל שחפותם נחשפה, חודשים או שבועות לפני שהוצאו להורג.