ראש הממשלה נתניהו מתריע מפני תחילת יישום הסכם הגרעין והקלת הסנקציות: לאחר שאירן הפסיקה היום (ב') את העשרת האורניום לדרגה של 20% והצנטריפוגות שהופעלו למטרה זו נותקו בהשגחת פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, החל ביצוע הסכם הביניים הגרעיני בין טהרן לשש מעצמות המערב. אלא שנראה שהדבר לא מספק את ראש הממשלה נתניהו, שקרא מעל בימת הכנסת לקהילה הבינלאומית "להוריד את הרכבת האירנית הגרעינית מהפסים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההסכם אינו מונע מאירן לממש את כוונתה לייצר נשק גרעיני", אמר נתניהו, בנאום לרגל ביקורו בארץ של ראש ממשלת קנדה, סטיבן הארפר. "ייצור החומר הבקיע, שזהו הלב של פצצה גרעינית, משול לרכבת שעוברת בשלוש תחנות: העשרה ל-3.5%, 20% ותחנה סופית של 90%".
נתניהו המשיך: "ההסכם בז'נבה ביטל את התחנה של העשרה לרמה של 20%, אבל השאיר את הרכבת על המסילה ואיפשר לה לשדרג ולשפר את הקטר על ידי פיתוחן של צנטריפוגות חדשות, כך שבבוא היום תוכל לזנק לתחנה הסופית בזמן קצר יותר, במסלול אקספרס, בלי להתעכב בתחנת הביניים".
לשיטתו של ראש הממשלה, "אסור שאירן תישאר עם יכולת לייצר פצצות אטום. אני מאמין שהגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית, שנותנת לאחרונה הקלות ולגיטימציה לאירן - גם תדרוש ממנה להפסיק את קריאותיה להשמדת ישראל ואת חימוש חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי; אין שום סיבה לתת לגיטימציה למשטר שממשיך במדיניות הרצחנית הזו, וישנן כל הסיבות לדרוש ממנה להתפרק מיכולותיה הגרעיניות".
הסכם הגרעין יוצא לדרך: הוקלו חלק מהסנקציות על אירן
מוקדם יותר היום, נכנס לתוקף באופן רשמי ההסכם בין אירן למעצמות ותהליך העשרת האורניום בכור בנתאנז הופסק. בתגובה, הודיעו האיחוד האירופי וארה"ב על הקלה בחלק מהסנקציות הכלכליות נגד אירן.
ההקלה בעיצומים היא במסגרת ההתחייבויות אליהם הגיעו הצדדים במהלך השיחות בז'נבה לפני כחודשיים. החל מהיום, ולתקופה של חצי שנה, אירן תשהה את פעילותה הגרעינית ותאפשר לפקחים לבקר באתרי הגרעין שלה, ובתמורה - מגיע כעת גם שלב ההקלה בסנקציות.
בפועל, אישר היום האיחוד האירופי הקלה בסנקציות על אירן הנוגעות למסחר בדלק ובמתכות יקרות. כמו כן, יוקל גם ייצוא הנפט מטהרן. בטהרן מקווים שהמהלך יוביל בעתיד להסרה כוללת של הסנקציות שהמערב מפעיל נגד הרפובליקה האסלאמית. במשרד האנרגיה באירן מקווים שספינות נפט יחזרו להפיץ את המשאב המרכזי של המדינה ברחבי העולם והייצוא יחזור לרמה של מיליוני דולרים בשנה.