המיליונר ברנרד מיידוף צפוי להודות בשבוע הבא מול בית המשפט באישומים המיוחסים לו, כמי שהוציא לפועל את אחת ההונאות הגדולות של ההיסטוריה, כך אמר מקור המקורב לתיק לסוכנות הידיעות איי פי.
מיידוף, איש עסקים יהודי בן 70, מוותר בכך על זכותו לשימוע בפני חבר מושבעים, ומסכים להיות מואשמים ישירות על ידי תובעים, צעד שבדרך כלל נעשה כאשר הנאשם מתכונן להודות באישומים. הדיון הבא בעניינו של מיידוף צפוי להיערך ביום חמישי.
אתמול קרא השופט בתיק, דני צ'ין, לקורבנות פוטנציאליים להופיע בדיון. הודאתו של מיידוף תלויה בעסקה שפרקליטיו ישיגו עם הממשלה, אך אותו מקור אמר כי האיש מתכוון להגיד באולם בית המשפט: "אשם".
השופט הזמין את קורבנותיו של מאדוף לפנות לבית המשפט לאחר שהתביעה הציגה מסמכים לפיהם לקורבנות יש את הזכות "להישמע באופן הוגן בכל הליך ציבורי בבית המשפט, הכולל שחרור, עתירה, גזר דין או כל הליך אחר".
העסקה המתגבשת יכולה להוות ציון דרך חשוב ותוכל לענות על כמה מהשאלות שנוגעות לדרך שבה מיידוף ביצע את הונאת הענק שבה הוא מואשם, וגם לחשוף מי עוד מעורב או ידע בסביבתו של האיש. לפי אנשי התביעה, מיידוף היה המוח מאחורי ההונאה שמחקה את חסכונות חייהם של אלפי משקיעים ברחבי העולם.
"גנב, נבל, פושע"
עדיין לא ברור, כאמור, כיצד בדיוק ביצע ברנארד מיידוף את ההונאה, במשך שנים כה רבות. למיידוף היה בית השקעות מצליח ביותר, שאליו נדחקו כל שנה לקוחות כדי "להתקבל" למועדון מיידוף היוקרתי. כשהחל המשבר הכלכלי וכל בתי ההשקעות האחרים קרסו, מיידוף הציע ללקוחותיו רווחים על ההשקעות.
איש העסקים הונה את כל לקוחותיו במעין הונאת פירמידה ענקית, שבה כספם של הלקוחות החדשים נותב ללקוחות הישנים - ושום השקעה אמיתית לא באמת בוצעה. אחד מהנפגעים הרבים שאיבד את כל כספי החסכונות שלו ואת כספי קרן הנדבנות על שמו, בסך 15 מיליון דולרים, הוא הסופר אלי ויזל.
"פסיכופת, זו מילה טובה במדי בשבילו. סוציופת, פסיכופת, המילים האלה מצביעות על מחלה, על פתולוגיה. האיש הזה ידע מה הוא עושה. הייתי מכנה אותו, פשוט - גנב, נבל, פושע", אמר ויזל, סופר השואה וחתן פרס נובל לשלום, בתחילת החודש.
בפעם הראשונה מאז נחשפה מסכת הונאות של מיידוף, החשוד שעשק כ-50 מיליארד דולר מאלפי קרבנות, יחידים וחברות, התבטא ויזל בפומבי ותיאר את מה שהוא מכנה "טרגדיה". ויזל דיבר בדיון פומבי על פרשת מיידוף שנערך בניו-יורק. קטעים מדבריו התפרסמו בניו יורק טיימס.
"זו הייתה טרגדיה אישית כאשר אשתי, מאריון, ואני גילינו לפתע שהפסדנו את כל החסכונות שצברנו במשך 40 שנה", אמר ויזל. "ההכנסות מהספרים שלי, מההרצאות, מהכול, הכול הלך". הוא סיפר, כי החל להשקיע אצל מיידוף על פי הצעתו של ידיד ותיק שבשמו לא נקב: "סתם איש עשיר, לא מעולם העסקים הפיננסיים; הוא הפסיד כ-50 מיליון דולר".
ויזל למד על העקביות שבה משלם מיידוף תשואות נאות ללקוחותיו מהשקעות במניות לא אקזוטיות. מה בדיוק הוא הבין מהאסטרטגיה העסקית של מיידוף? ויזל: "הוא היה קונה 100 מניות של קוקה-קולה ומוכר 500 מניות של פפייזר".
"אני לא גאון פיננסים. אני מלמד פילוסופיה וספרות, וכך זה קרה"
על סמך התשואות הגבוהות שסיפק מיידוף, החליטו בני הזוג ויזל להשקיע אצלו את נכסי קרן הנדבנות שלהם. "בדקנו עם אנשים שעשו עסקים עם מיידוף, ומדובר באנשים שהם מהמוחות הטובים ביותר בוול סטריט, גאוני פיננסים", אמר וויזל. "אני לא גאון פיננסים. אני מלמד פילוסופיה וספרות, וכך זה קרה".
ומה צריך להיות עונשו של מיידוף? "הייתי רוצה שהוא ישב בצינוק שבו רק מסך", מאחל לו ויזל. "במשך לפחות חמש שנים מחייו, יום ולילה, יופיעו על המסך תצלומים של קורבנותיו, זה אחר זה אחר זה, ובמשך כל אותו זמן יישמע קול שאומר, 'ראה מה שעשית לאשה הזקנה הזו, ראה מה שעשית לילד הזה, ראה מה שעשית'. יותר מזה לא צריך".