נשיא אירן חסן רוחאני אומר כי הוא מעוניין להגיע להסכם עם מעצמות המערב על תכנית הגרעין של ארצו בתוך חצי שנה. "הדרך היחידה קדימה היא לוח זמנים קצר", אמר נשיא אירן בראיון לעיתון הוושינגטון פוסט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רוחאני העניק את הראיון במהלך ביקורו בניו יורק לרגל העצרת הכללית של האו"ם שנערכת בימים אלו. "ככל שלוח הזמנים יהיה קצר יותר, כך כולם ירוויחו. העדיפות שלנו היא הסכם בתוך שלושה חודשים, אבל גם חצי שנה זה טוב מספיק בשבילנו. זוהי סוגייה שאפשר לפתור תוך חודשים, לא שנים", אמר הנשיא.
גם שר החוץ של אירן מוחמד ג'אבאד זריף אמר אמש כי מדינתו רוצה להתניע בהקדם האפשרי את המשא ומתן על הגרעין האירני עם שש המעצמות - זאת כדי לחתום על עסקה כמה שיותר מוקדם. את הדברים הוא אמר לאחר פגישה שערך עם שר החוץ של צרפת לורן פביוס. "הרפובליקה האסלאמית רצינית מאוד לגבי המשא ומתן ואנו מלאי תקווה כי גם הצד השני מוכן לקראתו", הוסיף.
ארה"ב: "נבחן אם הם אכן רציניים"
דובר הבית הלבן ג'יי קרני התייחס לדבריו של שר החוץ ואמר כי שש המעצמות צריכות להיות בטוחות שאירן אכן ויתרה על תכניתה הגרעינית. "נבחן אם הם אכן רציניים, זו הזדמנות לבדוק אם ניתן להגיע לפתרון", ציין קרני.
הדברים נאמרו לאחר שבתחילת השבוע עלה לדוכן הנואמים באו"ם רוחאני, שהתייחס בדבריו לניסיונות לחדש את המשא ומתן עם שש המעצמות. "אנחנו לא צריכים רק לקבל אחרים, אלא גם לעבוד יחד", אמר רוחאני, והוסיף כי "לאנשים מסביב לעולם נמאס ממלחמות. הם רוצים שינוי. הרפובליקה האסלאמית של אירן מאמינה שעל ידי שיחות ומתינות ניתן להגיע רחוק. אנו מתנגדים לנשק גרעיני, כי אנו דוגלים בשלום, ולא במלחמה".
"הסנקציות נגדנו הן אלימות, פשוטות וטהורות. הסנקציות מפרות את זכויות האדם במדינה, ומקשות על הזכות לחיים. הסנקציות גורמות לסבל אנושי. התוצאות השליליות לא רק פוגעות באנשים באיראן, אלא גם במדינות אחרות מסביב. אלימות וקיצוניות לא נותנות מקום לשלום וקבלת האחר", אמר רוחאני.
רוחאני אף התייחס למשבר בסוריה, ואמר כי "הטרגדיה בסוריה היא קשה במחוזנו. אין פתרון צבאי למשבר בסוריה. לא ניתן להסוות את הניסיון להפיל את השלטון כמאמץ להציל חיי אדם. אנחנו מברכים את כניסת סוריה לאמנה הבין לאומית למניעת נשק כימי. אני רוצה להדגיש כי אלימות תגרור אלימות נוספת באזור. ההרג מייצג את הקיצוניות, והטרור לא יודע גבולות".