בסימטאות סור, העיר העתיקה של דיארבקיר, בירת האזור הכורדי בדרום מזרח טורקיה סופגים הילדים גאווה לאומית כורדית מרגע לידתם. לפני מאה שנה, בתום מלחמת העולם הראשונה חילקו את המזרח התיכון אבל שכחו את הכורדים והשאירו אותם ללא מדינה. היום מונים הכורדים 40 מיליון איש בסך הכל - באירן, עירק, סוריה וטורקיה. ובזמן שארדואן נלחם בדאע"ש בסוריה, במדינתם הם מותקפים על ידו וסובלים מדיכוי.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
אחרי מלחמת העצמאות הכורדים דוכאו לחלוטין, נדרשו להיפרד ממורשתם הכורדית ולהיטמע בחברה הטורקית. היום הם יותר מ-20 מיליון אזרחים טורקים הם כורדים, יותר מרבע האוכלוסייה - וארדואן וממשלתו עדיין דורשים מהם להדחיק כל סממן לאומי.
"אנחנו רוצים לחיות בטורקיה על בסיס שוויון", מסביר ברדן אוטורק, בכיר באופוזיציה הכורדית. "אנחנו רוצים ללמוד בשפתנו, ללמד על ההיסטוריה שלנו ולומר בחופשיות שאנחנו כורדים". עלי חמאל, כורדי אזרח טורקיה, מוסיף: "אין שום דבר שונה בטורקיה בלהיות כורדי - כורדי זה כורדי. שפת האם שלנו כורדית".
כשכוחות הביטחון הטורקים מסתובבים באופן גלוי, צריך לשקול כל מילה - אבל מי ששולט באנגלית מרשה לעצמו הרבה יותר. "אני רואה בכורדים כמי שהוא עיוור וחירש, כי אין להם מדינה ואין להם נציגים הם לא יכולים לומר כלום ולא לדבר", אומר תושב מתוסכל.
"שרפו אנשים חיים במרתפים"
ב-2015 התרחשו קרבות קשים בעיר העתיקה של דיארבקיר. בזמן שהכורדים ניהלו קרבות מול דאע"ש רק כמאה קילומטרים מהגבול הסורי, צבא טורקיה ניהל מלחמת חורמה נגד אזרחי טורקיה שהיו חברים בזרוע הצבאית כוחות ה-PKK - הלא היא המחתרת הכורדית.
"תאר לעצמך זאת המדינה שלך ואתה נכנס למחוזות כמו סור עם טנקים ונשק כבד והורס הכל", אומר ברדן אוטורק, מאחרוני האופוזיציה הכורדית שלא נזרקו לבית הסוהר באשמת סיוע לטרור או בגידה. "המדינה החליטה להרוס את המדינה שלנו ולטבוח באנשים שלנו. שרפו אותם בחיים במרתפים שלהם - וזה לא דמיון, זו המציאות. הם מחקו את סור לחלוטין".
היום מנסים לחזור בעיר הזו לחיים נורמליים, ועדיין יש הרבה לשקם כדי לשוב למצב הקודם. "לפני כשלוש שנים הכל פה נהרס, האנשים הפכו למסכנים. בגלל הפוליטיקה שני העמים לא הסתדרו, וזה הרס הכל", מספרים שני תושבים.
"בונים מסגדים - אנחנו רוצים אוניברסיטאות"
אוטורק מדגיש כי למרות שהוא אזרח טורקי, "אני כורדי, לא מחקתי את הזהות שלי. ככה נולדתי". הוא מספר בתסכול שמציבים לבני עמו תנאים כדי לשמור על לאומם: "הם אומרים לנו שאם אנו רוצים להיות כורדים, אנחנו צריכים להיות 'הכורדים שלהם', כלומר כמו שארדואן רוצה".
כחלק מהניסיון להתקבל לאיחוד האירופי, ניהל ארדואן משא ומתן לשלום עם המנהיג הכלוא של הכורדים, עבדאללה אג'לאן, שנתפס לפני כ-20 שנה. כולם משוכנעים שמי שהוביל לתפיסה של הטורקים היה המוסד הישראלי. בשלב מסוים תהליך השלום נכשל וארדואן שוב אסר כל ביטוי לאומי כורדי, אבל בלב ליבה של העיר מתעקשים לשמר את מאפייני התרבות המקומיים. אותה היד שהרסה עכשיו בונה, אך התושבים לא משתכנעים: "ארדואן בונה לנו מסגדים, אבל אנחנו רוצים אוניברסיטאות ובתי ספר".