הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הסגת הכוחות האמריקניים מסוריה, ללא התייעצות עם יועציו ובניגוד לדעתם, הכניסה את הבית הלבן ל"טירוף של ארבעה ימים", והתגובות למהלך לא איחרו להגיע. משרד החוץ האירני הגיב למהלך של הנשיא: "הנוכחות האמריקנית לא הגיונית, זה מקור למתח".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מההתחלה הנוכחות של הכוחות האמריקנים הייתה טעות", נמסר מטהרן. "זה אחד מהגורמים המרכזיים לאי היציבות באזור".
בתוך כך, משמרות המהפכה קיימו תרגיל צבאי ליד מיצרי הורמוז. "אני מקווה, שבאמצעות התרגילים האלה, האויבים שלנו יבינו יותר מתמיד כמה הרסנית התגובה שלנו תהיה לכל צעד שיעשו", אמר עלי ג'עפרי, הרמטכ"ל האירני. "אם האויב יפתח במתקפה הוא יותקף עשר פעמים בחזרה", אמר.
"הניו יורק טיימס" ציטט הלילה בכירים ישראלים שאמרו שהם מרגישים שהם "ננטשו" בשל המהלך הצפוי של הנשיא טראמפ שיחזק לטענתם את האחיזה האירנית בסוריה וייצור איום אסטרטגי על ישראל.
נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן בירך על ההחלטה של טראמפ בנאום אתמול מאיסטנבול. "ננקה את סוריה גם מחמושים כורדים וגם מדאע"ש", אמר. "תוכנית הפעולה בסוריה תתחיל תוך כמה חודשים".
עוד אמר אתמול הנשיא הטורקי אתמול כי ארצו "לא לוטשת עיניים לשטחה של סוריה, אבל איננו יכולים להתפשר על הביטחון". בנאום שנשא ארדואן בירך על הנסיגה האמריקנית והודיע כי טורקיה תשהה מבצע צבאי שתוכנן בצפון-מזרח סוריה, תוך שהוא מבהיר כי המערכה תחל בחודשים הקרובים.
ראש הממשלה העירקי עדל עבדול שוחח עם מזכיר המדינה מייק פומפיאו שהבטיח שארצות הברית תישאר מחויבת למלחמה בדאע"ש בעירק ובאזורים אחרים למרות הנסיגה מסוריה.
הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הסגת הכוחות האמריקניים מסוריה, ללא התייעצות עם יועציו ובניגוד לדעתם הובילה לכך שבסביבתו של הנשיא ניסו להניא אותו מהמהלך. לפי גורמים בכירים בוושינגטון ובאנקרה, טראמפ קיבל את ההחלטה בעקבות שיחה טלפונית שקיים עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.
לפי הדיווח בסוכנות הידיעות AP, השיחה בין שני המנהיגים נערכה ביום שישי שעבר לאחר שמזכיר המדינה מייק פומפאו לא הצליח להשיג ממקבילו הטורקי הבהרות לגבי איומיו של ארדואן לפלוש לצפון-מזרח סוריה ולפתוח במתקפה נרחבת נגד המורדים הכורדים.
עוד צוין כי פומפאו, מזכיר ההגנה המתפטר ג'יימס מאטיס ויועציו של טראמפ לביטחון לאומי גיבשו עבור הנשיא האמריקני רשימה ובה מספר דרכים להפעיל לחץ על ארדואן, אך טראמפ התעלם מהם ובחר דווקא לצדד בנשיא הטורקי. בבית הלבן, במחלקת המדינה ובפנטגון סירבו להתייחס לדברים.
"כולם אמרו לו להתנגד לארדואן"
"הנקודות היו מאוד תקיפות", אמר אחד המקורות, שהסביר כי היועצים המליצו לטראמפ להיות נחרץ בהתנגדותו לפלישה לאזור הכורדי ולהציע שוושינגטון ואנקרה יעבדו יחד במציאת פתרון. "כולם אמרו לו להתנגד ולנסות להציע (לטורקיה) משהו אחר שייחשב כניצחון".
אלא שארדואן היה זה שדחק את טראמפ לפינה והזכיר לו שהעילה היחידה לנוכחות 2,000 החיילים האמריקניים בסוריה היא המלחמה בדאע"ש, שלטענת טראמפ הובס. "למה אתם עדיין שם?", ארדואן שאל את מקבילו האמריקני, כך לפי מקור אחר.
יחד עם טראמפ, גם יועצו לביטחון לאומי ג'ון בולטון היה על הקו, והוא נשאל מדוע הכוחות האמריקניים עדיין מוצבים בסוריה ואם מה שארדואן אומר נכון. לפי המקורות, בולטון נאלץ להודות כי אכן דאע"ש מחזיק רק באחוז אחד מכלל השטח שהיה פעם תחת שליטתו, אך הדגיש כי הניצחון על דאע"ש חייב להימשך ולכלול יותר מאשר רק תפיסת שטחו.
זמן קצר קודם לכן הכוחות הכורדים דיווחו כי כוחות של דאע"ש תקפו הבוקר עמדות של המורדים בהובלת הכורדים (SDF), בדרום-מזרח המדינה. "דאע"ש פתח בהתקפת ענק, התנגשות כבדה בין הכוחות", צייץ דובר ה-SDF, מוסטפא באלי, בחשבון הטוויטר שלו. "רק 35% מהשטח של חאג'ין בידינו".
למרות אובדן הח'ליפות הפיזית, אלפי לוחמים של המדינה האסלאמית עדיין נמצאים בעירק ובסוריה. גם כעת, הם ממשיכים לבצע פעולות התקפיות במגוון אזורים. מפקדי כוחות המורדים מזהירים כי ארגון הטרור עלול לשוב בקלות לאזורים שהיו תחת שליטתו לאחר נסיגה מלאה של הכוחות האמריקניים.