כבר הבטיחה שלא תתמודד שוב בבחירות. מיי (צילום: Sky News, חדשות)
אירופה בעד הברקזיט. מיי | צילום: Sky News, חדשות

אחרי שנתיים של דיונים ומשברים פוליטיים, בריטניה מתקדמת צעד נוסף לקראת עזיבה רשמית של האיחוד האירופי ומימוש מלא של החלטת הברקזיט, שהתקבלה במשאל העם ב-2016. היום (ראשון) מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי התכנסו בבריסל ואימצו את ההסכם שגיבשה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי ליציאה מהאיחוד. על פי מסמך ההבנות, בריטניה תחל את תהליך הפרישה מהאיחוד בסוף מרס 2019 והוא אמור להסתיים בסוף 2020.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההסכם בן 585 העמודים כולל ניסוח של הדרכים שבהן יימשכו היחסים של בריטניה עם האיחוד - השוק הכלכלי הגדול ביותר של הבריטים. הוא כולל תיאום חוקים בנושאי הגירה ועל מצבם החוקי של האזרחים האירופים שחיים בבריטניה (למשל - מי שהגיע לבריטניה ב-2016 או לפני, יוכל להישאר בממלכה), מעמד בתי המשפט האירופיים בבריטניה, הסכמי הסחר בין בריטניה לאיחוד, יחסי ארגוני הביטחון של האיחוד ועוד.

המכתב ששלחה לתושבי בריטניה (צילום: SKY NEWS, חדשות)
המכתב ששלחה לתושבי בריטניה | צילום: SKY NEWS, חדשות



כבר בתחילת הפגישה היום בבריסל מנהיגי האיחוד ביטאו את תחושותיהם. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי מדובר ב"יום עצוב", והוסיף: "לראות מדינה כמו בריטניה, הייתי אומר זאת גם על כל מדינה אחרת, עוזבת את האיחוד האירופי, זה לא הרגע לחגוג - זה רגע עצוב וטראגי". בהמשך קרא לעם בבריטניה לאמץ את התכנית של מיי: "זו העסקה הטובה ביותר שבריטניה יכולה להשיג והטובה ביותר לאיחוד האירופי".

הנושא ונותן מטעם האיחוד, מישל ברנייר, אמר שהאיחוד ובריטניה ימשיכו להיות בעלי ברית גם אחרי הסכם הפרידה: "ניהלנו מו"מ עם בריטניה, זה אף פעם לא היה נגד בריטניה. עכשיו זה הזמן שכולם יגלו אחריות". ראש ממשלת הולנד היצר על המצב שאליו הגיעו היחסים בין האיחוד לאי הבריטי: "אני חושב שאלו חדשות רעות, תמיד חשבתי כך".

הלילה כתבה מיי מכתב לאומה שפירט את כוונתה לבצע את הברקזיט אחרי שמנהיגי האיחוד מאמצים את ההסכם. היא כתבה שההסכם - שגרר גל התפטרויות של שרים מהקבינט שלה - יעבוד "עבור כל המדינה שלנו, עבור כל אזרחי בריטניה". בנוסף היא הזכירה שהפכה לראש הממשלה כאשר בריטניה הצביעה לעזוב את האיחוד האירופי: "מהיום הראשון שלי בעבודה, ידעתי שיש לי משימה ברורה לפני - חובה למלא בשמכם, לכבד את התוצאה של משאל עם ולהבטיח עתיד בהיר יותר עבור המדינה שלנו על ידי משא ומתן על עסקה טובה עם האיחוד האירופי. לאורכו של המו"מ הארוך והמורכב, מעולם לא שכחתי את חובתי הזו", כתבה.

שר החוץ הבריטי ג'רמי האנט הביע חשש שהפרלמנט הבריטי לא יתמוך בהסכם של מיי: "האריתמטיקה מתאגרת". עם זאת, לדבריו, מיי עדיין יכולה להמשיך ולכהן כראשת ממשלה גם אם תפסיד בהצבעה בבית המחוקקים