התקדמות רפואית יוצאת דופן: אישה ברזילאית ילדה תינוקת בריאה לאחר שמנתחים השתילו בגופה רחם שנלקח מאישה מתה. הלידה, שהתרחשה בברזיל, מדווחת כהשתלת הרחם הראשונה מסוגה: עשרה ניסיונות קודמים ללידה באמצעות רחם שנלקח מתורמות שאינן בחיים הסתיימו בכישלון, אך ההליך הנוכחי הסתיים בהצלחה ובשמחה רבה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
היולדת בת ה-32, שבגופה הושתל הרחם, נולדה ללא רחם בשל הפרעה גנטית נדירה. בחודש ספטמבר 2016 היא קיבלה הזדמנות בלתי צפויה להרות, לאחר שעברה את השתלת הרחם בבית חולים בסאו פאולו. הרחם נלקח מתורמת בת 45 שמתה כתוצאה מדימום מוחי.
הניתוח המסובך ארך 10.5 שעות ובמהלכו חובר הרחם על ידי ורידים, עורקים ותעלות הנרתיק. ד"ר דני אייזנברג, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת סאו פאולו, שהוביל את הצוות, אמר: "התוצאות מספקות הוכחה לאפשרות חדשה לנשים עם בעיות פוריות". אייזנברג הוסיף כי מספר האנשים שמוכנים לתרום איברים לאחר מותם גדול בהרבה מהתורמים חיים, ומציעים אוכלוסייה תורמת רחבה הרבה יותר.
חמישה חודשים לאחר ההשתלה נראה שהרחם הושתל בהצלחה. חודשיים לאחר מכן האישה עברה בהצלחה הפריה חוץ גופית ונכנסה להריון. היולדת ילדה תינוקת במשקל 2.55 ק"ג שנולדה בניתוח קיסרי. במהלך הלידה, הרחם המושתל הוסר ולא הראה כל חריגות - והתינוקת נולדה בריאה.
בעבר בוצעו עשרה ניסיונות דומים - בארצות הברית, בצ'כיה ובטורקיה, אך הניסיון להשתיל רחם מתורמת מתה לא צלחו. לידה ראשונה לאחר השתלת רחם מתורמת חיה התרחשה בשוודיה בספטמבר 2013, אך המקרה הנוכחי מהווה פריצת דרך נוספת.
"הגדלת ההיצע לנשים עם בעיות פוריות"
לפי הערכות אחת מכל 500 נשים חיה ללא רחם עקב מום או כריתת רחם, או סובלת מבעיה ברחם עקב מחלה תורשתית או זיהום. לפני השתלת הרחם, האפשרות היחידה של אותן נשים הייתה לאמץ או להביא ילד דרך תהליך פונדקאות. מושתלות עתידיות יצטרכו להיות בריאות ובכושר טוב כדי למנוע סיבוכים.
המומחה הבריטי אנדרו שנאן, פרופסור למיילדות בקינגס קולג' בלונדון, אמר: "מקרים של השתלות רחם, כולל מתורמים חיים, דווחו בעבר - אך זהו מקרה ראשון של הריון מוצלח מתורמת שנפטרה. זה פותח את האפשרות של נשים לתרום את הרחם שלהן לאחר המוות". ריצ'רד קנדי, נשיא הפדרציה הבינלאומית לאגודות פוריות הוסיף: "זה נותן סיכוי להגדלת ההיצע לנשים עם בעיות פוריות שלא ניתן לטפל בהן".