התובע המחוזי במדינת פנסילבניה סקוט בראדלי דורש לגזור עונש מוות על רוברט באוורס, האיש שביצע את הטבח בבית הכנסת ורצח 11 מתפללים באירוע הירי הקטלני ביותר בהיסטוריה של ארה"ב שכוון נגד יהודים. בראדלי פנה בנושא לשר המשפטים האמריקני ג'ף סשנס בבקשה שיאשר את פתיחת ההליך נגד באוורס, שמואשם ב-21 סעיפים שונים, 11 מתוכם סעיפי רצח תוך כדי טקס דתי. במקביל ראשי הקהילה היהודית בפיטסוברג שלחו לטראמפ מכתב: "אתה חלק מהבעיה והאלימות היא תוצר של השפעתך".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בתוך כך, ראשי הקהילה היהודית בפיטסבורג, שיגרו מכתב פתוח וחריף לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בו הם טוענים כי הוא נושא בחלק מהאשמה בטבח שהתרחש בבית הכנסת בו נרצחו 11 יהודים. "בשלוש שנים החולפות, המילים והמדיניות שלך העצימו תנועה לאומנית לבנה הולכת וגדלה. רק אתמול כינית את הרוצח רשע אבל האלימות של אתמול היא תוצר של השפעתך", נכתב במכתב.
ראשי הקהילה קראו לטראמפ: "גנה בתוקף את האלימות הלבנה, הפסק לסכן את כל המיעוטים במדינה ואת ההתקפות שלך על מהגרים ופליטים. וכן, תתחייב למדיניות דמוקרטית שמכירה בכבוד של כולם". לסיום כתבו: "עד שלא תעשה זאת אינך רצוי בעיר". במקביל שגריר ישראל בארצות הברית, רון דרמר דוקא גיבה את טראמפ, ובריאיון לרשת MSNBC אמר: "מעולם לא שמעתי מנהיג לא יהודי מדבר כך נגד אנטישמיות".
במסיבת העיתונאים בה נחשפו שמות הנרצחים מהטבח, הדגיש התובע אמר: "במהלך התקיפה, באוורס דיבר על רצח עם ועל רצונו לרצוח יהודים, הוא כעת במעצר". הוא הדגיש כי "החקירה נמשכת, נמשיך במאמצים כדי שהנאשם ישלם על פשעיו". הוא הוסיף: "הקהילה היהודית היא חלק מאתנו, וכולנו חשים את הכאב. זו מתקפה על משפחתנו. חמור במיוחד שזה קרה תוך כדי טקס דתי. בכל רחבי פנסילבניה, כולנו מתפללים עם אחינו ואחיותינו היהודיים. אנו מכבדים את שכנינו ונוצרים את הגיוון שלנו".
במסיבת עיתונאים חשפו אתמול הרשויות את שמות הנרצחים: ג'ויס פיינברג (75), ריצ'רד גוטפריד (65), רוז מאלינגר (97), ג'רי רבינוביץ' (66), ססיל רוזנטל (59) ואחיו דיויד רוזנטל (54), סילבן סיימון (86) ואשתו ברניס סיימון (84), דניאל סטיין (71), מלווין ווקס (88), אירווינג יונגר (69).
נציג ה-FBI רוברט ג'ונס הסביר כי באוורס עדיין מאושפז בבית חולים, וככל הנראה פעל לבד. "ערכנו חיפוש בבית החשוד ובמכוניתו", אמר ג'ונס. "אנחנו בודקים את הרקע למעשה גם במדיה דיגיטלית". לדבריו, אם באוורס היה מצליח להימלט מבית הכנסת ייתכן שהיה מצליח לפגוע בעוד אנשים. "אנו מתייחסים לזה כפשע שנאה - פשע שבו אדם בודד פועל ממניע של שנאה - ולא פיגוע טרור", הדגיש.
האפיפיור: "מעשה לא אנושי"
ראש עיריית פיטסבורג ביל פדוטו, אמר כי מדובר בפרק חשוך בהיסטוריה של העיר. "זה זמן איום לקהילה היהודית", אמר. "נהיה כאן עבור המשפחות, נלווה את תהליך ההחלמה של הקהילה. נחזור להיות הקהילה היהודית החזקה שאנחנו. צריך לנצל את האירוע הזה לאיחוד בין הקהילות. מי שינסה לשסע ולפלג אותנו בגלל דתנו לא ינצח. אנו אנשים מתונים והגיוניים. נכחיד את הגזענות מהעיר ומהמדינה שלנו".
בקהילות היהודית בארה"ב מדגישים שהפיגוע בבית הכנסת הוא הפעולה האנטישמית החמורה ביותר בתולדות ארה"ב, וחוקר FBI שהגיע לזירה אמר שזו זירת הפשע הקשה ביותר שראה ב-22 שנותיו בבולשת האמריקנית. הנשיא טראמפ קרא מיד אחרי הטבח להציב שומרים בבתי הכנסת, וגם הביע הזדהות עם משפחות הקורבנות והפצועים. הוא גם הורה להוריד את הדגל האמריקני מעל הבית הלבן לחצי התורן והודיע שיבקר בפיטסבורג בקרוב.
ברחבי העיר מורגש הלם ובלבול. עצרות זיכרון ספונטניות נערכו לזכר הנרצחים, וברחובות נשמעו שיחות קשות ועצובות. בקהילה המוסלמית בעיר גינו את הרצח וקראו לתרום דם למען הפצועים. האפיפיור גינה גם הוא את הרצח: "מעשה לא אנושי, שפוצע את כולנו. מתפלל לעקירה מהשורש של כיסי השנאה".