חוקרים מאוסטרליה הצליחו לפתח בדיקה שאורכת 10 דקות בסך הכול וייתכן שתוכל לגלות הימצאות של תאים סרטניים - בכל מקום בגוף ולא באזור ספציפי. הבדיקה פותחה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד, הודות לגילוי של מבנה ייחודי שיוצרת המחלה במבנה ה-DNA כשהוא מצוי במים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מדענים בכל העולם מנסים לגלות דרכים חדשות ומהירות יותר לאבחון מחלת סרטן, שסיכויי ההחלמה ממנה גוברים ככל שהגילוי מוקדם יותר. כעת מסתמנת פריצת דרך: על פי המחקר האחרון, שפורסם אתמול (שלישי) בכתב העת המדעי והנחשב Nature, הבדיקה מזהה את אותו מבנה ייחודי, וכך מאפשרת גם גילוי מוקדם הרבה יותר של סרטן בהשוואה לשיטות הקיימות כיום.
איך זה עובד?
מחלת הסרטן משנה את ה-DNA של תאים בריאים, במיוחד בהפצה של מולקולות הידועות כקבוצות מתיל, וכך הבדיקה מזהה את הדפוסים שהשתנו, כאשר הם ממוקמים בסביבה נוזלית, כמו מים. לדברי אחד החוקרים שהשתתף במחקר, גילוי המבנה הייחודי מהווה "פריצת דרך" מדעית, "שמאפשרת גישה חדשה לחלוטין לגילוי סרטן שאינו פולשני בכל סוג רקמה כולל דם".
הבדיקה החדשה והקצרה טרם נוסתה על בני אדם ויש צורך בניסויים קליניים לפני שניתן יהיה להשתמש בה על חולים פוטנציאליים. עם זאת, החוקרים ערכו את הבדיקה על יותר מ-200 דגימות רקמות ותאים סרטניים - ורמת הדיוק הייתה 90%. במסגרת הניסויים אושר כי הבדיקה אכן מאתרת הימצאות של סרטן השד, הערמונית, המעי והלימפומה - אבל החוקרים עדיין לא בטוחים שהיא תהיה אפקטיבית גם על סוגים שונים של המחלה.
השלב הבא של החוקרים האוסטרלים הוא ביצוע מחקרים קליניים שיבחנו כמה סוגי סרטן ניתן לאתר בשלב מוקדם, והאם היא גם יכולה לשמש כאומדן ליעילות הטיפול אצל חולים שכבר אובחנו. הם גם בוחנים אפשרות להשתמש בנוזלים אחרים שיש בגוף כדי לנסות ולאבחן סוגים שונים של הסרטן גם בשלבים מאוחרים יותר של המחלה.