רגע לפני הכניסה לתוקף של גל חדש של הסנקציות האמריקניות, וושינגטון הכריזה הערב (שלישי) על סנקציות כלכליות חדשות על טהרן. אמנם מדובר בסנקציות מצומצמות יותר מהמגבלות שיוטלו בתחילת נובמבר על ייצוא הנפט האירני, אך מדובר במהלומה נוספת שמטרתה להמשיך לפגוע בכלכלה הקורסת של אירן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
משרד האוצר האמריקני הודיע על שורת סנקציות חדשות נגד שני בנקים ובהם בנק מלאט, אחד הבנקים המסחריים המרכזיים באירן. לפי הודעה שפורסמה באתר המשרד, ארה"ב גם הטילה סנקציות על חברה אירנית לייצור טרקטורים, חברת פלדה וחברות נוספות שקשורות להשקעות, סחורות והנדסה. לדברי בכיר בממשל האמריקני, אירן חווה "ירידה ניכרת" בייצוא הנפט מאז שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין והחלה להטיל סנקציות.
בתחילת החודש הבא ייכנס לתוקף גל חדש של סנקציות אמריקניות שאמורות לשתק את ייצוא הנפט של אירן. בטהרן מודאגים מאוד מההשלכות על הכלכלה הקורסת, אבל גם במוסקבה מעוניינים לוודא שהאינטרסים שלה לא ייפגעו.
שלשום נחשף במהדורה המרכזית מסמך סודי של משרד החוץ שלפיו נשיאי שתי המדינות סיכמו ביניהם על מנגנון שאמור לצמצם עד למינימום את הפגיעה הזו תוך עקיפת הסנקציות האמריקניות. על פי המסמך, אירן תעביר את הנפט גולמי שלה דרך הים הכספי לבתי זיקוק הממוקמים על אדמת רוסיה. משם הנפט יימכר בעולם על ידי רוסיה, שמצדה תתגמל את אירן בשירותים וסחורות.
באופן הזה רוסיה מקדמת את האינטרסים שלה ובעיקר מונעת, או לפחות מעכבת, את הקריסה המוחלטת של הכלכלה האירנית. על פי אותו מסמך, ההסכם החשאי נרקם במהלך הפסגה המשולשת בין נשיאי רוסיה, אירן וטורקיה, ולדימיר פוטין, חסן רוחאני ורג'פ טאיפ ארדואן, בהתאמה, שהתקיימה בטהרן בתחילת ספטמבר.
במסמך יש גם התרעה ששיתוף הפעולה לא כולל רק את רוסיה ואירן, אלא גם את אירופה שתסכים בשתיקה לכך שטהרן תמשיך למכור נפט למדינות באסיה, מתוך שאיפה שזו תישאר בהסכם הגרעין. בירושלים מתריעים מפני מצב שבו ההסכם בין טהרן למוסקבה יחליש את הסנקציות ויאפשר לאירן להתאושש כלכלית.
בטווח הארוך הוא עלול גם לפתוח צוהר לעוד מסלולים עוקפים של החומה האמריקנית לסחורות אחרות. זה בוודאי חומר למחשבה כשבוחנים את הקשר בין רוסיה לאירן בהקשר למעורבות בסוריה. במשרד החוץ מסרו כי הם לא מתייחסים לתוכנם של מסמכים מסווגים בתקשורת.