בזמן חילופי הירי מוקדם יותר היום (שבת) בבית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג פנסילבניה שבו נהרגו 11 בני אדם ושישה נפצעו, גורמים רשמיים ברחבי ארצות הברית כבר הגבירו את הכוננות סביב מוסדות יהודיים. כעת אחרי האירוע הקשה, הקהילות חוששות מפני התעוררות של גל אנטישמי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בקהילה היהודית בפיטסבורג הלם רב לאחר הטבח הנורא. נשיא הקהילה, ג'ף פינקלסטין, התראיין זמן קצר לאחר שהתברר האסון ואמר בנחרצות מלווה בעצב: "זה לא צריך לקרות, נקודה. זה לא צריך לקרות בבית כנסת. זה לא צריך לקרות בשכונה שלנו".
הקהילה עדיין לא מעכלת את האירוע שבו רוברט באוורס, בן 48, על פי החשד נכנס במהלך תפילה לבית הכנסת הקונסרבטיבי וירה למוות במתפללים. צ'ק דיאמונד שהיה רב באותו בית כנסת וגר במרחק של עשרות מטרים מבית הכנסת עדיין בהלם. "דיברתי במהלך האירוע עם נער שלא יודע איפה אימו שהלכה להתפלל".
"קיבלתי הודעות מודאגות מישראל, מכל העולם. אלו זמנים נוראיים", סיפר דיאמונד. "זו קהילה מדהימה וכולם - האורתודוקסים, הרפורמים, החסידים - כולם מתאחדים בזמנים כאלה".
הרב, כמו אחרים, שמע את הודעת הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שטען "אם היה שומר חמוש בכניסה, זה לא היה קורה". דיאמונד הסכים בעצב ואמר כי "אלו זמנים שונים, צריך לחשוב על הרבה דברים מחדש".
אמלי ריצמן, שנמצאת בסיור בישראל ביחד עם 20 נשים מהקהילה היהודית בפיטסבורג הגיבה הערב על האירוע הנורא. ריצ'מן שכל ילדותה ונעוריה הייתה חלק מבית הכנסת "עץ החיים" סיפרה: "אנחנו בעיקר מפוחדות ונסערות, ומנסות לדלות מידע דרך כל אמצעי התקשורת הפומביים ורשתות חברתיות. החום שהישראלים מרעיפים והדאגה מרחיבים את הלב ומלמדים אותנו מהי אנושיות ואמפתיה. אנחנו בהלם שזה פתאום בקהילה שלנו".
אורן דובז'ינסקי, תושב פיטסבורג, שוחח עם החדשות בעקבות הירי וסיפר על הלך הרוח בקהילה היהודית בעיר. "הירי נגמר ותפסו את החשוד. זה בית כנסת קונסרבטיבי, בשכונה יהודית מאוד חמה ואוהבת שתומכת בישראל", אמר. "יש שם קהילות מכל הזרמים ובית הכנסת הוא נמצא בלב השכונה".
"לא היו קריאות אנטישמיות בתקופה האחרונה. אין חיכוכים גם עם אנשים מחוץ לקהילה", המשיך להסביר דובז'ינסקי. "אנחנו מרגישים מאוד בטוחים כאן".
אריאל חרט, שגם הוא מתגורר בפיטסבורג סיפר: "אני מכיר את האזור. שמעתי את החדשות בבוקר כשהן התחילו. לצערי שמעתי שיש כמה הרוגים. מקווה מאוד שכולם בסדר. כרגע מחכה לשמוע מבני הקהילה אם הם בסדר. זה בית כנסת מאוד גדול ומרכזי שמכיל הרבה אירועים. קשה לשמוע את החדשות האלה".
דני דיין הקונסול הכללי בניו יורק הכריז "היום האנטישמיות הרצחנית הגיעה למחוזותינו" והודיע כי הוא יעשה דרכו לזירת הטבח. שר התפוצות נפתלי בנט ימריא הלילה לארצות הברית שם יבקר בזירת הירי, יפגוש את חברי הקהילה וישתתף הלוויות הנרצחים.
יעקב גואל סגן ראש צוות המשימה למאבק באנטישמיות בסוכנות היהודית התייחס גם הוא למקרה החמור. "נמשיך להיאבק כנגד גילויי השנאה כלפי יהודים בכל מקום בעולם", אמר, "אני קורא לרשויות החוק בארה"ב לגלות אפס סובלנות כלפי כל גילויי האנטישמיות וההסתה. אנו מרכינים ראש לזכר הנרצחים אך ממשיכים להיות גאים ביהדות שלנו".
הקונסוליה הכללית בניו יורק, פרסמה הודעה בה היא מתייחסת לאירוע הירי בבית הכנסת בפנסילבניה הנמצאת תחת אחריותה. "הקונסוליה אבלה אבל כבד יחד עם הקהילה היהודית על הרצח הנורא של מתפללים יהודים. אנו נמצאים בקשר שוטף עם גורמי אכיפת החוק במדינת פנסילבניה וממשיכה לעקוב אחר התפתחויות האירוע".
סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי התייחסה לטבח בפיטסבורג וכתבה: "הלב נשבר מהטבח המזעזע בבית הכנסת בפיטסבורג. העם היהודי כולו מתאבל על הרצח הנורא בעיצומה של תפילת שבת כשהקהילה מתכנסת לשמחת ברית המילה. אין גבול לאכזריות של הרוצח הנתעב. מתפללת להחלמת הפצועים, ומשתתפת בצער משפחות הנרצחים".
התנועה הרפורמית בישראל, שחררה הודעה בה היא מביעה את תנחומיה לחברי הקהילה הקונסרבטיבית "עץ החיים", לקהילה היהודית בפיטסבורג פנסילבניה, ולכל הקהילה בצפון אמריקה. "אנו מזועזעים ממתקפת הירי הנפשעת על מתפללים ומתפללות עטויי טליתות. על פי כל הסימנים מתקפה זו נעשתה מתוך שנאה אנטישמית יוקדת וגם מתוך שנאה לערכים של פתיחות, שוויון ותיקון עולם", נכתב בהודעה.