לקראת הצהרתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הערב (19:45 שעון ישראל) על האסטרטגיה החדשה מול הממשל האירני, פרסם היום (שישי) הבית הלבן מסמך עם עיקרי הגישה של הממשל בוושינגטון. על פי המסמך, המדיניות תתמקד בנטרול השפעת הממשל האירני, ביייחוד סביב תמיכתו בטרור, ותילחם נגד איום הטילים והיכולת הגרעינית של טהרן. "הגיע הזמן שהעולם כולו יצטרף אלינו בדרישה שהממשלה האירנית תסיים את רדיפתה אחר מוות והרס", אומרים בבית הלבן. ההצהרה תועבר בשידור חי באתרי חדשות 2. דובר הפרלמנט האירני: "ביטול ההסכם על ידי ארה"ב יביא לסיומו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
העמדה החדשה והקשוחה יותר של הממשל האמריקני נובעת מתפיסתו של טראמפ לגבי עסקת הגרעין, אותה הגדיר כ"גרועה ביותר". לטענתו, ההסכם כפי שהוא כעת לא ימנע מאירן לפתח נשק גרעיני. לקראת הנאום אמר דובר הפרלמנט האירני כי עמדת ארה"ב תוביל לכאוס גלובלי והוסיף כי אם היא תפרוש יהיה זה סוף ההסכם. בנוסף, הוא אמר שבטהרן מקווים שרוסיה תסייע בפתרון המשבר.
בקרמלין אמרו היום כי "אם ארה"ב תיסוג מהסכם הגרעין, גם אירן תעשה זאת", והזהירו מפני ההשלכות הרות האסון שעלולות להתרחש בעקבות דבריו של טראמפ הערב. בשיחת טלפון בין שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב למקבילו האירני מוחמד זריף הבהיר הראשון כי ארצו "מחוייבת להסכם הגרעין ונחושה ליישמו בשטח".
במסמך נכתב כי האמריקנים יחדשו את הבריתות המסורתיות שלהם ואת השותפויות האזוריות כחסמים נגד החתרנות האירנית, על מנת לשקם מאזן כוחות יציב באזור. "נפעל לשלול מימון מהמשטר האירני ובמיוחד ממשמרות המהפכה האיסלאמיים", נכתב בהצהרה. "משמרות המהפכה סוחטות את עושרו של העם האירני".
"אנו נילחם באיומים על ארה"ב ועל בנות בריתה מפני טילים בליסטיים ונשק א-סימטרי אחר", נכתב עוד במסמך. כמו כן, בבית הלבן אמרו כי הם יאספו את הקהילה הבינלאומית במלחמתם נגד משמרות המהפכה שמבצעות הפרות ברוטאליות של זכויות אדם, כדברי המסמך.
בשל החשש מפני התנערות חד צדדית מהסכם הגרעין על ידי הנשיא טראמפ, גורמים בקונגרס האמריקני החלו לגבש חקיקה תקיפה יותר נגד אירן שעשויה להוות תחליף לביטול ההסכם. על פי ההצעה, שגובשה על ידי הסנאטורים בוב קורקר וטום קוטון מן המפלגה הרפובליקנית, החקיקה תספק מענה לחסרונות של הסכם הגרעין.
לדבריהם, הקונגרס יוכל להגביר את הסנקציות הכלכליות נגד אירן באופן אוטומטי במקרה שטהרן תגיע ליכולת של פיתוח נשק גרעיני בתוך שנה, זמן המכונה "נקודת פריצה" לגרעין. במקרה הזה, אם ההצעה תעבור ההגבלות על אירן יהיו נוקשות יותר והפיקוח יגבר.