מרכז שמעון ויזנטל קורא היום (ראשון) לרשויות המשפט בגרמניה לזרז את ההליכים נגד שניים מחברי יחידות הרצח הניידות הידועות של איינזצגרופן. מדובר ביחידות שרצחו קרוב למיליון וחצי יהודים "אויבי הרייך" בשטחים שהיו חלק מברית המועצות בשנים 1941-1943. השניים אותרו על ידי מרכז ויזנטל, ונחשפו בתקשורת הגרמנית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התקשורת הגרמנית קיבלה לידיה תחקיר מקיף שהגיש "צייד הנאצים הראשי", ד"ר אפרים זורוף, לממשלת גרמניה ב-1 בספטמבר 2014. ברשימות של זורוף מרוכזים שמותיהם של 80 אנשים ששירתו בחטיבות ההריגה הניידות שנולדו אחרי 1920, ולדבריו, לפחות חלקם חיים בבריאות ורווחה מלאה בגרמניה בלי חשש לעונש על מעשיהם הנתעבים.
רשת הטלוויזיה הגרמנית ARD, שקיבלה את השמות, חקרה במשך חודשים, וחשפה בתכנית תחקירים מיוחדת ששודרה בסוף השבוע את שניים מהם: קורט גוסדק והרברט ואהלר. השניים, שנחשפו בתכנית "פוליטמגאזין קונטראסט" של הרשת, מופיעים ברשימות כחברי יחידת איינזצגרופה-C, שהתלוותה ליחידת ה-SS. איינזצגרופה-C הייתה היחידה שאחראית לאחד ממעשי הטבח הידועים לשמצה בבאבי יאר, בו נטבחו כ-34 אלף יהודים בספטמבר 1941.
גוסדק בן ה-94 סיפר לכתבי רשת ARD בביתו שבצפון מערב גרמניה, שלמרות היותו חלק מהיחידה באוקראינה ב-1941, הוא רק עבד מאחורי הקווים כמכונאי כלי רכב. הוא טען שאינו יודע דבר על מעשי טבח. "כשעבדתי בסדנה זו הייתה תקופה שקטה יחסית", טען בראיון. לדבריו, היה מופתע כששמע על השואה אחרי המלחמה. "זה פשוט לא יאומן שמשהו כזה קרה", אמר. הרברט ואהלר, בן 95, אישר ששמו מופיע ברשימת איינזצגרופן, אבל אמר שלא היה לו שום קשר לפעולות הרצח. "אין לי מה להסתיר, לא תשמעו ממני כלום", אמר בביתו שבמרכז גרמניה.
ד"ר זורוף מסביר לחדשות 2 Online כי "היום כל מה שצריך להוכיח על פי החוק הגרמני הוא שהות במחנות ההשמדה. התקשורת הגרמנית עימתה את השניים - האחד אמר בתכנית התחקירים שהיה מכונאי בלבד והשני טען שכל ההאשמות נגדו אינן אמיתיות", הסביר. "בהתאם למדיניות התביעה החדשה שאומצה לפני מספר שנים בגרמניה, אנשי האיינזצגרופן, ובעיקר המקרים של קורט גוסדק והרברט ואהלר - שחמקו מהעמדה לדין - זוכים לתשומת לב רבה בגרמניה ובעולם המערבי".
"אנו נמצאים במרוץ דחוף נגד הזמן כדי להביא לדין כמה שיותר פושעים", מוסיף זורוף. "כל יום שעובר ללא העמדתם לדין הוא עוד יום שהפושעים האלה נמלטים מעשיית צדק". ד"ר זורוף ממתין כעת להעמדת השניים לדין, אבל בעיקר להמשך שיתוף הפעולה בישראל ובגרמניה למאמציו להעמיד לדין את אחרוני הפושעים הנאצים שעדיין חיים.