12 כבר נהרגו (צילום: sky news)
המחאה באירן, היום | צילום: sky news

העם האירני משמיע קול - והמחאות ברחובות הופכות לעימותים: מספר בני אדם נפצעו היום (שבת) במהלך העימותים שפרצו עם כוחות הביטחון במספר מוקדים ברחבי אירן, במהלך ההפגנות נגד המשטר. לפי מספר דיווחים במדינה, לפחות 3 מפגינים נהרגו ועוד מספר נעצרו - אך הנתון המדויק לא פורסם. היום הגיבה הממשלה לראשונה למחאה המאורגנת - הגדולה ביותר מאז גל המחאה ב-2009 - וקראה לאנשים "לא להתאסף באופן לא חוקי", ובמקביל הגיעה גם תגובת הנגד בדמות מפגני תמיכה במשטר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מזה כמה ימים שברחובות ערי אירן השונות מתאספים מאות מפגינים שמשמיעים בקול גלוי מחאה נגד הנשיא רוחאני והמשטר בטהרן. מה שהחל כמחאה על המצב הכלכלי והמדיניות של ממשלת רוחאני בעיקר, הפך למחאה כללית נגד המשטר, כולל נגד אנשי הדת במדינה. היום השמיע המשטר לראשונה את קולו, ככל הנראה עקב חשש מהתעצמות המחאה העממית. היום, ככל הנראה כתוצאה מאותו חשש, נצפו בטהרן ובמשהד גם תהלוכות בעד המשטר, בהם נשאו המשתתפים דגלים ותמונות של רוחאני וחמינאי. ההפגנות הללו צפויות להגיע למאות ערים באירן במהלך היום ובימים הבאים.



אחרי הפגנות הנגד שנצפו בבירה טהרן ובמשהד, בהם קראו אלפי מפגינים למותם של חמינאי ורוחאני באופן חסר תקדים, התפשטו ההפגנות הנגד לאזורים נוספים ברחבי אירן ול-12 ערים בסך הכל. היום הגיעו ההפגנות לאספהאן שבמרכז המדינה ולערים הסמוכות לה. המשטרה האירנית נפרשה במוקדים נוספים על מנת למנוע הפגנות מאורגנות חדשות.

הבוקר השמיע גם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, את קולו והתייחס להפגנות נגד המשטר האירני. טראמפ צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי שמע על הדיווחים לפיהם מאות אזרחים אירנים מוחים ברחובות נגד מה שהגדיר "השחיתות של המשטר ובזבוז הכספים על טרור בחו"ל. על הממשל האירני לכבד את זכויות בני עמו, כולל הזכות להביע את עצמו. העולם צופה!"

הפגנות הענק באירן (צילום: רויטרס)
האירנים ברחובות - מוחים נגד המשטר וגם תו | צילום: רויטרס

קוראים למות המנהיגים ברחובות: "אירן לפני סוריה"

אלפי בני אדם התאספו בימים האחרונים בצירים מרכזיים במספר ערים באירן במחאה נגד המשטר. המפגינים מחו בעקבות האבטלה הגואה במדינה, העוני ויוקר המחיה. בין המסרים שבהם השתמשו בהפגנה היו: "מוות לרוחאני" ו-"מוות לדיקטטור", כשהכוונה היא למנהיג העליון של המדינה, האייתוללה עלי חמינאי.

המפגינים אף הביעו מורת רוח מהניסיונות של אירן להתפשט ולהתרחב במזרח התיכון, ודרשו מהמשטר לחדול מהשקעת כספים במלחמת האזרחים בסוריה, ולהשקיעם באזרחי אירן. "שכחו מסוריה, חשבו עלינו", נכתב בשלטים שנשאו המפגינים. "אל תפחדו, כולנו יחד". במשהד, אחת הערים הגדולות והמאוכלסות ביותר באירן, כוחות הביטחון של המשטר ירו גז מדמיע לעבר המפגינים.

המשטר משיב במפגני תמיכה נגד המוחים
המשטר משיב במפגני תמיכה נגד המוחים | צילום:

נשיאת המועצה הלאומית להתנגדות למשטר באירן, מרים רג'אבי, תיארה את התקוממות האזרחים באירן כאינדיקציה לזעם עממי ורחב היקף בקרב הציבור, שעשוי להוביל לרפורמות ודמוקרטיזציה במדינה. לטענתה, למרות שרוב הציבור באירן סובל מעוני, אינפלציה במחירים ותעסוקה נמוכה ביותר - המשטר משקיע כספים עצומים בניסיונות השפעה בעולם הערבי במזרח התיכון. "הפתרון היחיד למשבר החמור הזה בכלכלה הוא הפלת המשטר", סיכמה רג'אבי.